Theaterkerk Nes ontvangt subsidiebeschikking

Woensdag 05-12-2018
NES - Theaterkerk Nes ontvangt subsidiebeschikking van gedeputeerde Johannes Kramer. Woensdagochtend 5 december 2018 overhandigde Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie Fryslân, de beschikking van haar subsidieaanvraag aan Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes. Met de subsidie is en wordt de oude Gereformeerde kerk ‘De Hoekstien’ in Nes tot ‘Theaterkerk Nes’ omgebouwd.

In heel Nederland verliezen 1000 tot 1200 kerkgebouwen hun oorspronkelijke functie in de komende 10 jaar. Alleen al voor Fryslân (totaal 770 kerkgebouwen) gaat het om ongeveer honderd gebouwen in diezelfde periode. Dé grote vraag waar de samenleving voor staat, is wat er met al die kerken moet gebeuren. Een ontwikkeling is om leegstaande kerken een andere invulling te geven. Dat lukt met middelgrote of grote kerken op het platteland maar erg moeizaam. De herbestemming van deze kerk tot theaterkerk is daarop een positieve uitzondering. De Provincie Fryslân, in samenwerking met Steunpunt monumentenzorg, ondersteunt sinds vele jaren de herbestemming van leegstaande kerken.

Begin dit jaar is Anke Bijlsma begonnen met de metamorfose van de kerk nadat zij gevraagd was om van deze kerk in Noordoost Fryslân een bruisend cultureel theater te maken. Anke hoefde dan ook niet lang na te denken om deze prachtig uitdaging aan te gaan. Direct vanaf het eerste moment heeft zij gezorgd dat er maandelijks een activiteit plaats vond. Intussen werden de plannen uitgewerkt voor een grootscheepse metamorfose. Zeker in de laatste maanden is het in een stroomversnelling gekomen en is de kerk omgetoverd tot een heus theater met alle voorzieningen die hierbij horen. Gisteravond is zelfs nog de laatste hand gelegd aan een paar prachtige plafond schilderingen welke gemaakt zijn door Gerrit Breteler in het voormalige lokaal. Wie weet hoe het oude lokaal, welke direct aansluit aan de kerk er uit zag, zal nu niets meer hiervan terug zien. Je waant je nu in een fantastische horeca ruimte waar alles tot in de puntjes is uitgewerkt. Voor wie een drankje wil nuttigen tijdens een voorstelling is er speciaal een vernuftig houdertje gemaakt die geplaatst kan worden op de rugleuning van de bank voor je, zodat deze dient als een eigen soort van ‘bijzettafeltje’.

Noordoost Fryslân was al een nieuw cultureel theater rijker, maar is dat nu helemaal. Als directeur en programmeur zal Anke Bijlsma dit prachtige theater op de kaart zetten. Inmiddels zijn er al diverse activiteiten op de kalender geplaatst en dat gaat de komende tijd alleen maar meer worden. Alle activiteiten zijn terug te vinden via de website: www.theaterkerknes.nl.

Door dit alles is er voor Nes een voorziening gespaard gebleven en een kerk gered. De voormalige kerk is dan ook uitermate geschikt om voor de inwoners van Nes te dienen als de locatie voor diverse activiteiten en waar het verenigingsleven haar acte de présence kan geven. Maar zeker groter denken is hier mogelijk. het biedt namelijk plaats aan ruim 220 zitplaatsen. De kerk zelf is een waar theater met professioneel theaterlicht en -geluid en ook een podium met gordijnen ontbreekt niet. Er hangen voor de ramen verduisterende gordijnen, indien nodig kunnen deze gesloten zijn. Hiermee is het de perfecte locatie voor debatten, congressen, feesten, lezingen, maar ook bijvoorbeeld voor een uitvaart.

terug naar overzicht
Anke Bijlsma ontvangt subsidiebeschikking van gedeputeerde Johannes KramerTheaterkerk Nes ontvangt subsidiebeschikkingLees het hele artikel en zie alle foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Peters Foto Nieuws l Beelderiseren.nl


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie