Uitreiking prijzen Golden Classics 2019 Rayon De Driesprong · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Uitreiking prijzen Golden Classics 2019 Rayon De Driesprong

zondag 06 oktober 2019

Afgelopen zaterdag werden de golden classics prijzen van Rayon de Driesprong weer uitgereikt. In het lokaal van duivensportvereniging de Gevleugelde Vrienden in Twijzelerheide werden de aanwezigen welkom geheten door voorzitter Johannes de Vries.

De opzet van de golden classics races is dat liefhebbers een “gouden ring” kopen, hiermee een jonge duif van zichzelf ringen en dat deze dan in één van de drie verkopen in het voorjaar verkocht worden. De kopers, dat zijn alleen liefhebbers van de duivenclubs uit Twijzelerheide en De Westereen, kunnen dan met deze jongen aan de wedstrijden deelnemen. Op de eerste 5 jonge duivenvluchten worden dan geldprijzen vervlogen van de koopprijs van de ringen en jonge duiven. Al jaren is dit een prachtig concept in Rayon de Driesprong.

Er werd over 2019 een geldbedrag van maar liefst € 8.580 vervlogen. De grootste prijzen zijn altijd te verdelen op de finalevlucht (5e vlucht). Allen strijden dan om de hoofdprijs van € 1.000 welke verdeeld moet worden tussen de kweker en de speler van de 1e gouden ring in de uitslag.

Vanwege het nationale vliegprogramma, waarin de jonge duiven erg vroeg aan bod moesten komen, werd de golden classics in 2019 verplaatst naar de laatste toer van het jaar en werd gestart op 3 augustus in plaats van begin half juni. Het was nog even spannend of er voldoende deelname zou zijn want door de serie vroegere jonge duivenvluchten zou er concurrentievoordeel kunnen ontstaan voor de duiven die daarop gespeeld werden. De deelname was echter goed en achteraf is van het concurrentievoordeel ook niets of niet veel gebleken.
De vluchten verliepen allemaal voorspoedig en er waren niet veel verliezen.

Er waren 148 ringen verkocht en op de 1e vlucht kwamen 111 duiven aan de start. Op de 5e vlucht waren dat er nog 95. De meeste seizoenen verlopen de eerste 5 vluchten met jonge duiven minder voorspoedig. Onervarenheid, stress en jonge duiven ziekten spelen daarbij een rol. En tegenwoordig spelen ook steeds vaker de roofvogels een rol.

De winnaar van de finalevlucht was bijna geen verrassing. Eigenlijk toch ook wel want hoe groot is nou de kans dat één en dezelfde duif 3 maal een golden classics vlucht winnend afsluit. De 2019-3951381 van Ype van Kammen deed dat huzarenstukje. Ype won dus de hoofdprijs. De winnende duif was gekwekt door Jacob Poortvliet uit Surhuizum, dus die deelt in de eer en in het prijzengeld. Van de vijf vluchten miste deze goede duif 1x en werd daarom voor het duifkampioenschap voorbijgestreefd door zes andere duiven die allen niet 1 keer misten. De beste duif over deze 5 vluchten is van Jan Senneker, werd gespeeld op het hok van Libbe Bakker en werd gekweekt door Boukje en Wietse van der Horn uit Noordbergum.

Het prijzengeld werd weer breed verdeeld en slechts enkele deelnemers moesten het zonder prijs stellen. Meer dan zestig spelers en kwekers deelden in de prijzen waarbij veel kwekers tevens spelers waren. Het spel kan zich nog steeds in een groot enthousiasme verheugen. Zo werd het afgelopen week bekend dat het voltallige bestuur van het rayon zich terugtrekt maar als eerste werd de Golden Classics formule gered door enthousiaste leden. Ook zal er deze winter weer een nieuw rayonbestuur gevormd worden. De ogen zijn weer op de toekomst gericht.
De deelnemers hebben nu al weer zin in de editie van 2020 en de eerste 100 ringen zijn alweer besteld !

Op de foto: Ype van Kammen ontvangt uit handen van voorzitter Johannes de Vries het bos bloemen dat -naast een riant prijzenbedrag- de winnaar toekomt.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  B en W Show
  B en W Show
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact