Uitvaartbranche gaat met de tijd mee · Foto('s): 

Uitvaartbranche gaat met de tijd mee

dinsdag 19 februari 2019

Een uitvaartverzekering, je wilt er eigenlijk niet aan denken. Toch is het raadzaam een betrouwbare en juiste uitvaartverzekering op maat af te sluiten, zodat je nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan. Maar waarom moet het eigenlijk en hoe zit zo’n verzekering nou in elkaar? 

Het heette eerder ook wel een begrafenisverzekering, maar het budget wordt meer en meer ingezet voor cremeren en zelfs nieuwere vormen van duurzaam cremeren (met elektrische ovens) of resomeren (opgaan in vloeistof). Daarom heet het nu vooral een uitvaartverzekering.

Sparen of niet

Je kunt sparen om een mooie uitvaart voor jezelf te organiseren of te laten organiseren, maar de meeste mensen zijn er niet zo mee bezig en laten het liever aan een verzekering over. De nabestaanden hoeven zich er dan ook geen zorgen over te maken. Immers; zij kunnen niet bij jouw spaargeld, mocht dat al aan de orde zijn.

Bovendien is sparen tegenwoordig ook minder interessant vanwege de lage rente. En mocht je flink gespaard hebben dan moet je er ook nog eens vermogensbelasting over betalen. Dan is een uitvaartverzekering toch een betere investering.

Hoe zit zo’n verkering in elkaar

-Een uitvaartverzekering wordt te allen tijde uitgekeerd. Bij een overlijdensrisicoverzekering, een vorm die ook mogelijk is, wordt er alleen uitgekeerd als de verzekerde in de looptijd van de verzekering overlijdt.

-Kapitaalverzekering: het verzekerde bedrag wordt bij overlijden uitgekeerd en daar mag dan ook slechts de uitvaart van worden bekostigd. Niet iets anders. Wel kan er zelf een uitvaartverzorger worden gekozen, maar het mag ook via de verzekeraar. Laat je daar goed over informeren.

-Naturaverzekering: je krijgt als het ware een basispakket voor een standaard uitvaart. Voor extra’s moet je bij betalen of een ander pakket kiezen. Je krijgt dus eigenlijk geen geld, maar diensten. In de meeste gevallen zit je vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.

-Sommenpolis: het bedrag dat wordt uitgekeerd wordt aan de uitvaart besteed. Of niet! In dit geval mag een nabestaande er ook van op vakantie gaan.

-Combinatie polis: vaak komt het voor dat nabestaanden bij moeten betalen omdat van het uitgekeerde bedrag de rekening niet helemaal voldaan kan worden. Een combi polis kan dan slim zijn. Dit is eigenlijk een kapitaalverzekering en een naturaverzekering samen. De kapitaalverzekering dekt dan de extra kosten of bijzondere wensen.

-Premie: iedereen betaalt voor zijn uitvaartverzekering een premie. Het is van belang dat je goed in de gaten houdt dat die verzekering waardevast is. Het verzekerde bedrag gaat dan eigenlijk ieder jaar omhoog omdat uitvaarten ook duurder worden. Maar wat doet dat met je premie? Laat je daar goed over inlichten.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 10:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 10:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact