Valse start voor schaakclub De Twee Kastelen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Valse start voor schaakclub De Twee Kastelen

maandag 14 oktober 2019

Afgelopen vrijdag speelde het eerste viertal van schaakclub De Twee Kastelen haar eerste wedstrijd van het seizoen. Sneek 1 was op bezoek, op rating de grootste concurrent in klasse 1A van de Friese Schaakbond. Het werd een gelijkopgaande wedstrijd waarin Sneek helaas in het laatste speeluur aan het langste eind trok.

Sven Broersma gaf aan bord 3 het goede voorbeeld voor DTK. Hij won in de opening een pion en wist later zijn materiaalvoordeel in een goed eindspel om te zetten. In dit eindspel bleek de activiteit van zijn koning beslissend. Pieter Bronsema stond aan bord 4 de hele partij beter. De DTKer had meer ruimte en aanvalskansen, maar verzuimde om dit in iets concreets om te zetten.

Uiteindelijk ontstond er in het eindspel een stelling waarin Bronsema remise niet meer uit de weg kon gaan. Bart Lemstra kwam aan bord 2 goed uit de opening, maar raakte langzamerhand de controle kwijt over de stelling. Lemstra had ergens remise door zetherhaling afkunnen dwingen, maar koos hier niet voor en kreeg het deksel op de neus. De zwarte stukken drongen zijn stelling binnen en dwongen hem tot opgave. Ten slotte was Jeroen Weggen aan bord 1 nog bezig tegen Selwin Keuning, de huidige Fries kampioen snel- en rapidschaken.

Weggen kwam prima uit de openingen dacht een gevaarlijke aanval op te zetten, maar Keuning verdedigde zich sterk en wist via een stukoffer de aanval over te nemen. Weggen vond niet de beste verdediging en kwam in een verloren eindspel terecht, waarna de Sneker het afmaakte. DTK verloor hierdoor met 1,5-2,5 van Sneek en zal in de strijd om hetkampioenschap in de achtervolging moeten. DTK 3 deed het vrijdagavond een stuk beter door Bakkeveen 2 (dat gemiddeld een veel hogere rating heeft) op 2-2 te houden. Rick Weggen en Siep Postma zorgden met winstpartijen voor de 2 punten.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact