Van plan om de keuken te renoveren? Houd hier rekening mee! · Foto('s): 

Van plan om de keuken te renoveren? Houd hier rekening mee!

dinsdag 06 december 2022

LEEUWARDEN – De meest frequent gerenoveerde kamer in een huis is nog steeds de keuken. Een keukenrenovatie is echter een omvangrijk project, zowel qua kosten als qua tijdsbesteding. Er zijn enkele cruciale zaken om over na te denken en je op voor te bereiden, zoals het vaststellen van een budget, uitzoeken wat je wilt, en regelen hoe het allemaal past. Essentiële stappen voordat je een aannemer inhuurt!

Bepaal een budget voordat je een keuken verbouwt

Wees realistisch over de prijs wanneer je de nieuwe keuken plant. Het is een goed idee om te streven naar een budget dat lager is dan je maximale budget om te garanderen dat er extra mogelijkheden zijn voor het geval de werkzaamheden of de inkoop van apparatuur het initiële budget overschrijdt. Dit is omdat grote verbouwingsprojecten soms uiteindelijk langer duren en meer kosten dan je had verwacht. Als algemene regel is het waardevol om 10 tot 20 procent extra te begroten voor onvoorziene kosten. Je wilt niet halverwege het project zonder geld komen te zitten en een nieuwe lening moeten afsluiten.

De meest recente innovaties hebben het mogelijk gemaakt dat een keuken zowel aantrekkelijk als nuttig kan zijn. Denk aan een balans van kleur, textuur en verlichting die de keuken verandert in een oase van ontspanning. Gebruik deze verbouwingsadviezen voor de keuken om een ruimte te creëren waarin je prettig kunt werken en leven!

Besef hoe de keuken gebruikt gaat worden, en welk apparatuur je nodig zult hebben

Bedenk hoe en waar je keukenapparatuur en benodigdheden gebruikt als je je nieuwe keukenopstelling ontwerpt. Je keuken wordt leuker als je de efficiëntie ervan kunt verhogen. Onderschat het belang van nieuwe apparatuur niet. Als je aan het herinrichten bent, is het cruciaal om een moderne keuken te hebben met alles van slimme kranen, een keukenmachine kopen en een slimme vuilnisbak.

Een sprankelende nieuwe keuken zal je huis beter bewoonbaar maken en de waarde van je woning verhogen. Het middelpunt van het gezinsleven en de locatie van sociale bijeenkomsten zal een fantastische nieuwe keuken zijn. Een volledig gerenoveerde keuken is ongetwijfeld een klus die de tijd, het geld en de moeite waard is. Het lezen van deze keukentips is dat ook, en is een goed begin!

Maak slim gebruik van de ruimte op het aanrecht

Koks die vaak maaltijden bereiden hebben meer aanrechtruimte nodig dan degenen die zelden koken of alleen eenvoudige maaltijden maken, idealiter tussen het fornuis en de gootsteen. Maar richt je niet alleen op de verdeling van de ruimte; houd ook rekening met de hoogte. Bakken en koken wordt een stuk eenvoudiger door twee aanrechthoogtes in te bouwen, iets wat zelfs in een kleine ruimte haalbaar is. Ook stelt het kinderen in staat om te helpen bij het bereiden van het eten. Als je wilt koken en eten aan een kookeiland, kunnen aanrechten met verschillende hoogtes ook helpen om het gebied waar gekookt wordt en de eetruimte van elkaar te scheiden. Of je nu stamppot kookt, of een rijsttafel klaarmaakt, dit is altijd handig!

Investeer altijd in producten van de hoogste kwaliteit die je je kunt veroorloven

Je wilt hoogwaardige, bruikbare producten in je pas gerenoveerde keuken toevoegen, zowel voor eigen gebruik als voor de eventuele doorverkoopwaarde. Omdat hoogwaardige apparatuur, werkbladen en kasten veel langer meegaan, hoef je misschien niet het hele huis te verbouwen. Bestudeer tweedehands materialen; vaak kun je meer betaalbare opties vinden voor apparatuur van hogere kwaliteit dan je budget toelaat als je ze nieuw zou kopen. Overweeg bijvoorbeeld het schilderen of opknappen van oudere kasten die je gekocht hebt bij een bedrijf dat gerecyclede bouwmaterialen verkoopt.

Wees verstandig en vermijd onnodige aankopen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te investeren in te dure apparatuur, is het beter om vast te houden aan de onderdelen waarvan je zeker weet dat je ze zult gebruiken. Bedenk altijd dat nieuwe apparaten iets hogere gebruikskosten met zich meebrengen. Bovendien vergroten ze je onderhoudsverplichtingen en kosten ze tijd en geld om te onderhouden.

Auteur: Redactie RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio