VIDEO: Eerste fossielvrije handelsmissie naar de Wadden levert 75 leads voor start-ups op · Foto('s): 

VIDEO: Eerste fossielvrije handelsmissie naar de Wadden levert 75 leads voor start-ups op

dinsdag 22 mei 2018

Van maandag 14 tot en met donderdag 17 mei gingen vijftien startups op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Lab Vlieland op handelsmissie naar de Wadden. De volledig fossielvrije handelsmissie liet zien dat het wel degelijk mogelijk is om te ondernemen op de Wadden. Na gesprekken met lokale ondernemers en politici presenteerden de start-ups drie adviezen aan o.a. minister Carola Schouten. Zo moeten tenders meer ruimte geven aan start-ups, moet er meer ruimte zijn voor experimenten op de eilanden en kan de aantrekkingskracht van start-ups gebruikt worden voor werkgelegenheid op de eilanden. De Duitse en Deense ministers hebben de start-ups al uitgenodigd voor een vervolg over de grens.

Naast adviezen voor de ministers hebben vrijwel alle deelnemende start-ups samenwerkingen opgezet met de eilanden en lokale ondernemers. Zo is Ameland al langere tijd bezig met zonnepanelen, maar is de netkabel van Ameland te klein om alles wat er opgewekt wordt terug te voeren naar het vaste land. Dit had tot gevolg dat er geen nieuwe zonnepanelen meer mochten worden bijgelegd en de ontwikkeling stopte. Dankzij deelnemer VisBlue kan de duurzame ontwikkeling gewoon weer worden voortgezet. VisBlue is een opslagtechniek die energie van de dag opslaat en ‘s nachts weer afgeeft. Een milieuvriendelijke batterij die meer dan 20 jaar meegaat, via internet bestuurd kan worden en niet kan ontploffen.

Experimenteren met vliegers en windenergie
Een van de adviezen aan de ministers is om meer ruimte te geven aan experimenten. Een aantal start-ups hebben namelijk zulke nieuwe technologieën dat ze moeite hebben om ruimte te vinden om te testen. Een voorbeeld is Kitepower die windenergie opwekken met vliegers die op grote hoogte kunnen opereren. Het systeem van Kitepower is verplaatsbaar en zeer efficiënt en werkt off grid. Het grote voordeel van kites is dat er van horizonvervuiling nauwelijks sprake is. Dankzij o.a. Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, kan Kitepower nu een eerste test daar doen. Zij wil zich nadrukkelijk inzetten voor dit soort experimenten.

Koffiedik gebruiken als grondstof op Ameland
Ook SeaQurrent kan mogelijk een eerste test doen tussen Vlieland en Terschelling in. Getijden en oceaanstromingen bevatten grote hoeveelheden kinetische energie. SeaQurrent zet deze energie om tot stroom met een door hen gepatenteerde Tidelkite. Een betaalbare stroombron die altijd beschikbaar is, makkelijk is in onderhoud en installatie en een minimale impact heeft op mens en natuur. WesterZwam zet gebruikt koffiedik in als grondstof om oesterzwammen op te kweken. Op Ameland legden ze contacten met verschillende lokale ondernemers die hun techniek over willen nemen.

VIDEO: Eerste fossielvrije handelsmissie naar de Wadden levert 75 leads voor start-ups op · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio