VIDEO: ‘Ruurd Wiersma’ opent toekomstbestendig museum · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: ‘Ruurd Wiersma’ opent toekomstbestendig museum

donderdag 15 juni 2023

BURDAARD – Wethouder Aant Jelle Soepboer van de gemeente Noardeast-Fryslân opende samen met ‘Ruurd Wiersma’ het geheel verduurzaamde en geactualiseerde Ruurd Wiersma Museum in Burdaard. Na een intensieve verbouwing is het museumpand toekomstbestendig gemaakt.

Vooraf aan de opening werd het dorp opgeschrikt door een schreeuwende en tierende Ruurd Wiersma, gespeeld door Jan de Jong, die op zijn Sundap door Burdaard reed omdat hij zijn huis niet kon vinden. Tijdens de verbouwing was hij ‘út fan hús’ in Burgum bij het Observeum. Het museumbestuur is in de periode van corona en stijgende energieprijzen niet stil blijven zitten, maar heeft deze bezoekersluwe periode juist benut om vooruit te kijken en het in 1983 opgerichte museum voor de toekomst te behouden. Het is ingericht om nieuwe bezoekersstromen te interesseren voor deze onderscheidende bezienswaardigheid in het toeristische aanbod van noordelijk Friesland.

Tekst loopt door onder video

 

 

Dankzij de steun van subsidiërende overheden en stichtingen zijn isolerende en energiebesparende maatregelen genomen om de unieke beschilderingen van de wanden in Ruurd’s woonkamer te beschermen. En passant is ook de attractiviteit van de andere ruimten vergroot. Er is meer aandacht de achtergrond van de naïeve schilderwerken van Ruurd Wiersma. De nadruk van de presentatie is verlegd naar de verhalen over Ruurd en de bijzondere manier waarop zijn schilderingen en schilderijen tot stand zijn gekomen.

De vernieuwingsslag heeft negen maanden geduurd en heeft plusminus € 60.000,- gekost. Deze investering is mogelijk gemaakt door subsidies van het Iepen Mienskipsfûns, het provinciale Klimop project van de provincie Fryslân, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting en de gemeente Noardeast-Fryslân.

Energiebesparing en duurzame ingrepen

De collectie van Ruurd Wiersma, die is ondergebracht in een dubbele arbeiderswoning uit 1905, kon alleen worden behouden door een betere klimaatbeheersing en andere beschermende maatregelen. De vloeren in de bijna 120-jarige woning zijn voorzien van infrarood verwarming, de zoldervloer is geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van dubbele UV-werende beglazing. De belichting in de expositiekamer is vervangen door zuinige Led-spots. Het museumpand is losgekoppeld van het aardgasnet waardoor de energiekosten beter beheersbaar zijn. De energiebesparende maatregelen maken het in de toekomst mogelijk om indien gewenst het openingsseizoen in voorjaar en herfst te verlengen of in de midwinter bijzondere exposities in te richten.

Eigentijdse presentatie

De woonkamer van Ruurd Wiersma met zijn beschilderde wanden is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangemerkt als een uitzonderlijk interieurensemble. De woonkamer en het eveneens beschilderde keukentje zijn opgefrist, van nieuwe vloerbedekking voorzien en waar mogelijk geconserveerd. De expositieruimte is voorzien van vitrines, een nieuw ophangsysteem en energiezuinige daglichtspots. Er is na de verbouwing meer informatie beschikbaar over de achtergronden, het werk en de overgeleverde verhalen over ‘boaze’ Ruurd’s zware en turbulente leven als melkvaarder. Een aantal van de schilderijen is met QR-codes voorzien van geluidsfragmenten waarin Ruurd zelf zijn werk toelicht.

Museumwinkel

De vernieuwde entree is uitgebreid met een vroeger ‘bijkamertje’, waardoor meer ontvangstruimte is ontstaan. Hierdoor kon een museumwinkel worden ingericht, waarin authentieke, vaak handgemaakte cadeautjes worden aangeboden. Daarbij moet worden gedacht aan door scholen in Dokkum speciaal gezaagde en door vrijwilligers handbeschilderde schaatsertjes en autootjes, een verjaardagskalender, weckpotjes met ‘Boerejonges fan Ruurd’, eigen berenburgbonbons, decoratieve Ruurd-koffiemokken en interessante boeken en publicaties.

Auteur: RTV NOF | Lisa Taekema
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio