Vier belangrijke keuzes bij het kopen van zonnepanelen

Maandag 14-10-2019
DOKKUM - Wil jij je huis binnenkort verduurzamen? Dan zijn zonnepanelen een uitstekende keuze. In dat geval moet je wel een aantal belangrijke keuzes maken. Zo weet je zeker dat je het meeste uit jouw zonnepanelen haalt en dat je de beste investering doet.

  1. Waar plaats je de zonnepanelen?
Voordat je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst bepalen waar je de panelen gaat plaatsen. De ligging van het dak heeft namelijk invloed op het rendement. Een zuidelijk dak is het beste, met een dak richting het oosten of westen op de tweede plek. Een goede zonnepanelen installateur kan je adviseren over de juiste plaatsing van de panelen.

  1. Zwarte of blauwe zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, kom je vooral twee soorten panelen tegen: zwart (monokristallijne panelen) en blauw (polykristallijne panelen). Mensen vinden het uiterlijk van de zwarte panelen vaak wat mooier, maar deze soort kost iets meer en levert relatief iets minder op. De blauwe soort is dus wat minder mooi, maar is een betere aankoop wanneer je een krapper budget hebt. Ook dunne film zonnepanelen horen bij de mogelijkheden. Deze zijn kleiner en dunner, maar leveren daardoor ook minder zonne-energie op.

  1. Hoeveel panelen heb je nodig?
Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer twaalf zonnepanelen van 290 wattpiek nodig. De vraag is of jij een gemiddeld huishouden hebt. Heb je een groot gezin of woon je juist alleen? Dat soort factoren beïnvloeden je energiebehoefte enorm. Bovendien is het de vraag of je in de toekomst meer energie gaat verbruiken. Verwacht je gezinsuitbreiding? Wil je elektrisch gaan rijden of wil je ook een zonneboiler installeren? Dan heb je mogelijk iets meer panelen nodig. Het is beter om deze nu te plaatsen, want het is prijzig om dit op een later moment te doen.

  1. Welke afmeting moeten je zonnepanelen hebben?
Tijdens je zoektocht naar nieuwe zonnepanelen kom je over het algemeen drie verschillende maten tegen. Groot (195 centimeter lang), medium (165 centimeter lang) en klein (150 centimeter lang). Uiteraard speelt de grootte van je dak mee in de keuze die je maakt. De panelen moeten namelijk gemakkelijk op het dak passen en ook niet te zwaar zijn voor de constructie. Over het algemeen geldt: probeer zo groot mogelijke zonnepanelen te plaatsen. Deze hebben namelijk een hoger rendement en werken net wat effectiever.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie