Vier klussen in je woning om nu aan te pakken · Foto('s): 

Vier klussen in je woning om nu aan te pakken

vrijdag 22 november 2019

Ken je dat gevoel: je hebt goede voornemens om perfect voor je huis te zorgen, maar ondertussen blijft de to-dolijst onaangeraakt. Er zijn een aantal klusjes die de meeste huiseigenaren het liefste links laten liggen. Des te langer je deze klusjes ontwijkt, des te groter de kans dat je in de problemen komt. Raap dus al je motivatie bij elkaar om deze vijf belangrijke klussen aan te pakken.

1. Het dak controleren

Niemand zit te wachten op een lekkage. Je voorkomt grotere problemen door je dak regelmatig te controleren. Pak een ladder en bekijk eerst je dakpannen: zijn er beschadigde exemplaren die aan vervanging toe zijn? Vervang deze dan direct. Vervolgens is het tijd om de dakbedekking te controleren op scheurtjes. Dakleer houdt je dak waterdicht, dus scheurtjes moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd om waterschade te voorkomen.

2. De afzuigkap schoonmaken

Je afzuigkap zuigt langzaam maar zeker veel vet op en is na verloop van tijd dus brandgevaarlijk. Het is verstandig om de kap met enige regelmaat grondig schoon te maken, zodat je een brand voorkomt. Heeft je afzuigkap verwijderbare filters? Vervang deze dan elke drie maanden. Plaats het rooster vervolgens in een bak met heet water en een vaatwastablet. Laat hem een tijdje weken en veeg hem vervolgens helemaal schoon. Hierna plaats je het rooster op wat handdoeken zodat deze helemaal droogt, waarna je afzuigkap klaar is voor gebruik.

3. Je wasmachine en vaatwasser reinigen

Niet iedereen weet dat je wasmachine en vaatwasser ook af en toe gereinigd moeten worden. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Je wasmachine is al schoon wanneer je hem een keer op een hoge temperatuur laat draaien, zonder was in de trommel. Je vaatwasser moet je ook leeg laten draaien, eventueel met wat azijn of enkele stukken citroen erin. Controleer meteen alle filters, en verwijder kalkaanslag op de sproeier.

4. Je afvoeren onderhouden

Een verstopte afvoer is ontzettend vervelend en meestal niet makkelijk op te lossen. Misschien heb je chemische producten nodig, of moet je een loodgieter inschakelen. Je voorkomt dit allemaal door je afvoeren regelmatig te onderhouden. Dat doe je door ze eens in de maand door te spoelen met een mix van natuurazijn en soda. Deze twee producten zorgen voor een borrelende reactie die opgehoopt vuil losweekt. Laat de mix even intrekken en spoel het vervolgens na met heet water.

Vier klussen in je woning om nu aan te pakken · Foto('s): 
  

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 22:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 22:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?