Vitens brengt DNA profielen grondwater in kaart · Foto('s): 

Vitens brengt DNA profielen grondwater in kaart

vrijdag 13 februari 2015

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft samen met onderzoeksinstituut TNO het DNA profiel van tweeëndertig van haar ruim honderd grondwaterwinningen in kaart gebracht. Vitens, ’s lands grootste waterbedrijf, is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat de microbiologische samenstelling van bron tot tap in kaart brengt. Het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Microbiology heeft het onderzoek deze maand gepubliceerd.

Van DNA profiel tot vingerafdruk van het water
Vitens werkt met behulp van het in kaart brengen van de DNA profielen, zogeheten DNA Fingerprinting, aan een methode om real time te kunnen meten wat de microbiologische kwaliteit van het grondwater is. Uit het onderzoek blijkt dat de grondwaterbronnen allemaal een unieke microbiologische samenstelling hebben waarmee je als het ware een vingerafdruk van het water kunt maken. Deze vingerafdrukken blijven jaren stabiel, ook tijdens het transport door de leidingen naar de kraan bij de klanten thuis. Daardoor is de herkomst van een glas kraanwater nauwkeurig te herleiden tot een specifieke bron. Bij elke vorm van verstoring, door bijvoorbeeld een vervuiling, verandert deze vingerafdruk direct. Tot nu toe was niet bekend dat alle grondwaterbronnen een eigen microbieel ecosysteem profiel hebben. Daarom is het mogelijk DNA Fingerprinting te gebruiken om veranderingen te detecteren en daarmee de veiligheid en kwaliteit van het kraanwater te volgen en te verbeteren.

Modernisering drinkwatercontrole
Nederland behoort tot de wereldwijde top daar waar het gaat om drinkwaterkwaliteit en de controle daarop. Nu controleren waterbedrijven wereldwijd de kwaliteit van het kraanwater door het handmatig nemen van monsters en deze te analyseren in een laboratorium op een vastgesteld aantal parameters. Voor de microbiologische bepalingen zijn de methodes op kweek gebaseerd, zo wordt bijvoorbeeld de aanwezigheid van een E. coli bacterie getest. Deze methoden zijn door de eeuwen heen verder geoptimaliseerd, maar dateren van rond 1850, en kosten relatief veel tijd en geld om tot een uitslag te komen. Met behulp van DNA Fingerprinting verwacht Vitens veel tijd en geld te kunnen besparen en de drinkwatercontrole te kunnen moderniseren. De techniek is namelijk te automatiseren. Mogelijk wordt op zeer lange termijn zelfs het gebruik van een petrischaaltje overbodig. Daarnaast is de innovatie nog eens toe te passen voor alle soorten micro-organismen, terwijl klassieke technieken voor elke soort anders zijn.

Gevolgen wereldwijde watersector
Drinkwaterbedrijven wereldwijd maken nu nog gebruik van grootschalige laboratoria waar watermonsters worden gecontroleerd. Het laboratorium van Vitens behoort tot de modernste van Noordwest-Europa. Hier worden elk jaar meer dan een miljoen analyses uitgevoerd. Vitens verwacht dat laboratoriumwerkzaamheden door deze nieuwe DNA techniek steeds meer naar het veld zullen De verwachting is dat binnen een aantal jaar de eerste DNA fingerprint technieken hun intrede zullen maken bij Vitens. Wereldwijd is veel interesse in real time sensoring technieken door de voordelen die deze innovaties bieden.

Vervolgonderzoeken
Er zijn drie vervolgonderzoeken bij Wetsus en onderzoeksinsituut KWR gestart. Deze onderzoeken richten zich op het gebruik maken van de DNA Fingerprint techniek voor “early warning”, impact analyse (track & trace) van een mogelijke besmetting door een lekkage of het doorslaan van een filter in de zuivering (zuivering/distributie).
De techniek is toegepast in samenwerking met 3M, Wavin, onderzoeksinstituut TNO, KWR en drinkwaterbedrijf Oasen.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 19:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 19:00 - 21:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 21:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
 • 06:00 - 09:00
  Doorgifte Omrop Fryslân
  Actualiteiten en informatie uit onze provincie.
 • 09:00 - 10:00
  Ontbijtpop
  In Ontbijtpop geeft Peter Kraft ons alle tijd om met zoete muziek en wetenswaardigheden het weekend rustig te beginnen.
 • 10:00 - 12:00
  Op 'e Hichte (Herhaling in de even weken)
  Actualiteiten, nieuws en gasten uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.
 • 13:00 - 14:00
  It geheim fan 'e Smidt (Herh.)
  Gepresenteerde Nederlandstalige muziek met een piratensausje.
 • 14:00 - 18:00
  Rûnwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van álle sporten uit Achtkarspelen, Dantumadeel, Noordoost-Friesland en Tytsjersteradiel.
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e jûn
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 19:00 - 20:00
  Gerrit on air
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 20:00 - 21:00
  Skerp Op 'e jûn
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 21:00 - 22:00
  Met de voet tussen de deur
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 22:00 - 23:59
  Hit tijdmachine
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?