Vroeg opstaan, helpt dat nou echt? (we geven je een week of drie) · Foto('s): 

Vroeg opstaan, helpt dat nou echt? (we geven je een week of drie)

zondag 17 november 2019

Als je de berichten er op naslaat over bekende en vooral heel succesvolle mensen, zou het moeten helpen: heel vroeg opstaan. Word je er ook een blijer mens van? Rise and shine! Het zijn heel vaak vroege vogels, succesvolle mensen. Of het waar is, is niet altijd nog te achterhalen, maar we geven ze het voordeel van de twijfel omdat ze zoveel bijval krijgen van mensen die dat tegenwoordig ook doen. Eerst maar even die succesvolle mensen. De Russisch-Amerikaanse schrijver Nabokov schijnt om half zeven in de ochtend met schrijven te starten. Dat gaat nog. Actrice Gwyneth Paltrow zit dagelijks om half vijf op haar yogamatje. Dat is alweer wat eerder.

Meest creatief tussen 4 en 7 uur ’s ochtends

De architect Frank Lloyd Wright spant wel de kroon door ’s morgen om vier uur zijn ideeën op papier te zetten. Hij zou het meest creatief zijn tussen 4 en 7 ’s ochtends.  Richard Branson (Virgin) gaat om kwart voor zes sporten en Tim Cook (Apple) zou om kwart voor vier al uit zijn bed zijn om een uurtje te mailen en daarna naar de sportschool te gaan. Dat is wel een heel vroege vogel. Pas daarna gaat hij ontbijten en naar kantoor met alsnog een tas, misschien wel een veilige XD-Design rugzak, vol met werk. Maar dat schijnt hij dan prima aan te kunnen.

Hierbij staat Lienke de Jong wat in de schaduw. Ze is geen super-succesvolle Nederlander, maar wel een beetje bekend van haar site deargoodmorning.com. En ze mag er, in vergelijking met de gemiddelde Nederlander, qua vroeg opstaan echt wel wezen. Om kwart voor zes gaat bij haar de wekker. Vijf dagen per week. En dat doet ze al sinds 2014. (ze is 28 hè!).

Fit en happy met vroeg sporten, heel vroeg

Ze staat niet louter vroeg op, ze doet ook iets met dat extra uur, of uren. Het is maar met wie je het vergelijkt. Laat de gemiddelde Nederlander om zeven uur of half acht opstaan, dan kom je toch al gauw op ruim een uur, in vergelijking met Lienke. Niet één keer per maand, maar bijna iedere dag. Iedere dag!

Alleen in de weekenden lijkt ze het touw even te laten vieren. En pakt ze mogelijk wel even haar weekendtas om er op uit te gaan, nadat ze een paar uurtjes slaap meer heeft gepakt. Veel lezen we daar niet over. Lienke focust zich vooral op die doordeweekse dagen waarop ze fit en happy wil zijn door vroeg te gaan sporten.  Dat doet ze bewust. Lienke bedacht een aantal jaren terug dat ze meer tijd voor zichzelf wilde. En waar haal je die tijd vandaan als je fulltime werkt en weinig vrije tijd hebt. “Eerder opstaan was de enige optie’, vertelt Lienke aan linda.nl.

Wat ze dan doet? Dan pakt ze haar Cowboysbag en haast zich naar de sportschool. “Ik merkte dat ik veel energieker en fitter was als ik ’s ochtends vroeg opstond. Dat doe ik dus nog steeds.” Vijf dagen in de week. Ze is er niet alleen fitter, maar ook gelukkiger door geworden. Door onder meer het sporten, maar zeker ook doordat ze meer tijd voor zichzelf heeft. Het maakt dat ze lekkerder in haar vel zit. En iedereen weet dat wanneer dat het geval is, je ook creatiever en succesvoller kunt zijn. En het goede van Lienke is dat ze anderen ermee inspireert.

Voorsprong op de dag

Ook Jelle Hermus van SoChicken, de site voor een ‘leuker leven’, pleit voor het vroege opstaan. Hij spreekt zelfs over een voorsprong op de dag! Hij is wel eerlijk door te vertellen dat  het niet voor iedereen is weggelegd, maar dat je het jezelf wel kunt aanleren.  “Wie vroeg opstaat heeft meer tijd om gezond te ontbijten, lekker te sporten, te genieten van de zonsopgang of zelfs te werken in alle stilte van de vroege ochtend.” Op deze manier zou er meer rust zijn om taken uit te voeren. Of het nu om werk of hobby gaat. Het is volgens hem een waardevol begin van de dag.

Nu heb je natuurlijk wel je slaap nodig, dus vroeg opstaan betekent automatisch dat je er de avond ervoor eerder induikt. Als je om zes uur je bed uitstapt moet je echt voor elf uur ’s avonds wel gaan slapen. Maar wees nou eerlijk; wat doe je na tien uur ‘s avonds? Beetje zappen of Netflixen? Dan kun je dat uur wel beter gebruiken.

Meteen eruit en doorzetten

Het is wel van belang dat je weet waarvoor je het doet. Plan dus iets in de ochtend wat er toe doet. Dat motiveert immers om je bed voor uit te komen. Het levert je vooral tijd voor jezelf op, hoe je deze ook invult. Je leven start iedere dag vanuit die vrije ochtenden. Vrije! Een mooi moment om je taken te ordenen en effectief bezig te zijn.  Jelle Hermus waarschuwt wel voor wekkers met een snoozing-stand. Dat moet je dus niet doen. Je moet er meteen uitstappen. Even doorzetten, maar het schijnt dat je er na een week of drie aan gewend bent.

 

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?