VV Kollum naar finale nacompetitie na winst op SC Leovardia · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

VV Kollum naar finale nacompetitie na winst op SC Leovardia

maandag 10 juni 2019

Het is VV Kollum afgelopen zaterdag voor de derde keer dit seizoen gelukt om SC Leovardia te verslaan. In de belangrijkste van de drie duels was het SC Leovardia wat voetballend over het algemeen de bovenliggende partij was. De thuisclub liet zien dat effectiviteit in de afronding minstens zo belangrijk is om een wedstrijd te winnen.

VV Kollum zegevierde uiteindelijk met 3-1, waardoor men zich kan opmaken voor de finale om promotie naar de tweede klasse. De wedstrijd wordt gespeeld op de velden van Broekster Boys te Damwâld. Tegenstander is VV Rijperkerk, dat Scharnegoutum ‘70 met 1-2 versloeg. Ondanks de tegenvallende weersomstandigheden waren de toeschouwers toch ook nu weer in grote getale naar sportpark Baensein getogen om hun club de nodige support te geven.
Na weer een spetterend vuurwerk van de harde kernen van SC Leovardia en VV Kollum was het aan scheidsrechter Plat uit Groningen om de wedstrijd in gang te zetten. De gasten uit Leeuwarden trokken meteen het initiatief naar zich toe. Met goed combinatievoetbal werd de thuisclub naar achteren gedrukt, wat echter niet leidde tot grote kansen, daar de Kollumers de organisatie vrij goed hadden staan. Verder dan een aantal corners in de beginfase, waaruit Patrick Zondervan nog een keer net over kopte, kwamen de mannen van trainer Riemer Kooistra dan ook niet. Het eerste mogelijkheidje voor de VV Kollum diende zich na een zestal minuten aan. Een vrije trap genomen door Thieme Brandsma vanaf de linkerkant werd door Johan Schat over het doel van keeper Erik Homma geschoten. Even later was het Joop Pijnacker die dezelfde doelman in de problemen bracht. Door een gebrek aan aansluiting werd hier niet optimaal van geprofiteerd. Doordat de harde wind van west naar oost over het veld jaagde, en SC Leovardia deze in het eerste bedrijf in de rug had, zou men denken dat het Kollumer doel bestookt zou worden met schoten uit de tweede lijn. Hier werd weinig tot geen gebruik van gemaakt. De gasten probeerden om voetballend de defensie van de VV Kollum stuk te spelen, wat zelden tot nooit lukte. Na een kwartier spelen leek het toch een keer te lukken, toen de uitstekend spelende Ashley Birkenholz met een bekeken pass door het centrum Amin Ait Bihiou Ahmed in stelling bracht. Het was aan Ruben Merkus te danken dat Amin niet alleen op doelman Auke Hoekstra af kon gaan, door met de punt van de schoen de bal onbespeelbaar te maken voor de Leeuwarder. Kansen waren met name de eerste helft schaars. Kian Visser was na een half uur spelen nog het dichtstbij voor de gasten, maar zag zijn poging ruim voorlangs gaan. VV Kollum had in die eerste helft de handen vol om de organisatie in tact te houden. Men kwam er in de eerste helft dan ook niet echt aan toe om grote kansen te creëren. Een aantal mogelijkheden voor de thuisploeg in de omschakeling konden door onzorgvuldigheid in de eindpass niet uitgroeien tot echte kansen. De kleedkamer werd opgezocht met een enigszins teleurstellende 0-0 tussenstand.

Ook in de tweede helft was het de ploeg uit Leeuwarden die het betere van het spel had. Kleine kansen waren er vlak na rust voor Amin (voorlangs) en Patrick Zondervan (naast gekopt). Doordat SC Leovardia door wilde drukken om de openingstreffer te forceren, ontstond er voor Kollum meer ruimte in de omschakeling. Ze lieten zich dan ook vaker dreigender voor doelman Homma zien. In minuut vijftig was daar dan de eerste grote kans voor de Kollumers. Een goeie pass van de verder ongelukkig spelende Thieme Brandsma werd goed gecontroleerd door Joop Pijnacker die vervolgens alleen op de doelman afging. Zijn inzet werd door Homma vakkundig verwerkt. De mannen uit Leeuwarden waren gewaarschuwd, waar niets mee gedaan werd. Nog geen twee minuten later was het raak voor de thuisclub. Een vrije trap, nadat Gerard van Zonneveld in de rug was gelopen, werd door Joop Pijnacker ingeschoten. De doelman was genoodzaakt om een rebound weg te geven. Met Gerard van Zonneveld in de buurt is dat vragen om problemen. De 1-0 werd dan ook door laatstgenoemde probleemloos binnen gewerkt. De opening was er en dus was de verwachting dat de wedstrijd nu echt los zou gaan barsten. De bezoekende ploeg probeerde het wel, maar kon er niet toekomen om uitgespeelde kansen te creëren. Kollum daarentegen loerde op de counter.

Een twintigtal minuten voor het einde van de wedstrijd had Leovardia een tweetal goeie kansen om de stand weer in evenwicht te brengen. Eerst was daar Anne Kromhout die een voorzet van Birkenholz, middels een fraaie omhaal, net over het doel zag verdwijnen. Even later was het Patrick Zondervan die na verkeerd uitverdedigen van Randy van Malsen, de bal snoeihard op de deklat uiteen zag spatten. Leovardia die de tijd zag dringen, nam steeds meer risico’s om het tij toch nog te keren. De ruimtes voor de Kollumers werden hierdoor gaandeweg steeds groter, en met de scoringskwaliteiten van de Kollumer voorwaartsen was het eigenlijk wachten op de bevrijdende 2-0. Deze viel dan ook tien minuten voor tijd. Gerard van Zonneveld zag zijn pass op Joop Pijnacker door een verdediger verkeerd worden beoordeeld, waarna Pijnacker beheerst de bal over de kansloze doelman Homma heenwipte. Dit was toch wel de nekslag voor de mannen uit Leeuwarden die net voor tijd ook nog de 3-0 moesten incasseren. Spits Zonneveld wist weer eens een kopduel te winnen, waarna de hardwerkende Marinus Hoekstra liet zien hoe je een bal controleert en naar een medespeler krijgt. De goed ingevallen Arne jan de Boer zag zijn schot vervolgens door de doelman gekeerd, de rebound werd overtuigend door Thieme Brandsma in het dak van het doel geschoten. De ingevallen Sander Tadema redde in de dying seconds de eer voor SC Leovardia door geheel vrijstaand de bal fraai in de bovenhoek te krullen. Kollum kwam verder niet meer in de problemen, waardoor de eindstand van 3-1 een finaleplaats betekend.

Zaterdag 15 juni de finale tegen Rijperkerk in Damwâld. Zoals eerder vermeldt wordt deze wedstrijd aanstaande zaterdag (15 juni) tegen Rijperkerk gespeeld op de velden van Broekster Boys. Aanvang van de wedstrijd is 14.30 uur. Komt allen!!

(C) Verslag: Ludzer de Boer