VV Kollum rest nacompetitie na remise tegen VV Rijperkerk · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

VV Kollum rest nacompetitie na remise tegen VV Rijperkerk

maandag 20 mei 2019

De missie was afgelopen zaterdag duidelijk. Winnen in en tegen Rijperkerk en hopen dat VV Zwaagwesteinde punten zou verspelen in het duel met SC Twijzel. Na negentig minuten op de klok bleek de missie niet geslaagd. Een gelijkspel was het hoogst haalbare en de concurrent in de titelstrijd VV Zwaagwesteinde pakte de volle winst in de dyingseconds tegen SC Twijzel en daarmee tevens het kampioenschap in de derde klasse B. VV Kollum zal zich vanaf nu volledig moeten richten op de nacompetitie om zo nog promotie te kunnen bewerkstelligen.

Kollum was toch enigszins gehavend naar Rijperkerk afgereisd. Met name in de defensie waren er de nodige omzettingen als gevolg van de afwezigheid door blessures van Ruben Merkus en Randy van Malsen. Het eerste kwartier van de wedstrijd was voor de mannen uit Kollum. Het middenveld was stevig in handen en achterin kwam men niet in de problemen. Grote kansen leverde dit echter niet op, behoudens een halve omhaal van Wiebe Postma na een corner van Thieme Brandsma, die door Tijn Dijksma vakkundig voor de doellijn werd weggewerkt. Na het eerste kwartier slopen er steeds meer slordigheden in het spel van de Kollumers. Steeds meer balverlies op het middenveld en de matige omschakeling hierna was de reden dat de thuisclub steeds dreigender in de buurt van de Kollumer Goalie verscheen.

De eerste echte mogelijkheid van de Protters ontstond na een kleine twintig minuten spelen. Een fantastische crosspass van Tijn Dijksma, zonder druk op de bal, zette Jorn Geert Kramer vanaf het middenveld ineens alleen voor doelman Andries Dijkstra. Geluk voor de oranjehemden, daar Kramer de bal recht in de handen van Dijkstra schoot. Deze vlijmscherpe counter had Kollum toch wakker moeten schudden. Ook nu weer bleek dat de defensieve omschakeling behoorlijk te wensen overlaat. De dreiging van de thuisploeg nam toe en nog geen twee minuten na de eerste mogelijkheid was daar dan bijna de openingstreffer voor Rijperkerk. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Diederik Andringa, nadat deze Johan Schat verraste, over het doel geschoten.

Na een klein half uur meldde Kollum zich ook weer eens in de buurt van het Rijperkerker doel. Een dieptepass op Gerard van Zonneveld werd in zijn val klaargelegd voor Jesper Spijkstra. Spijkstra’s inzet ontbeerde de nodige overtuiging waardoor de bal hoog over het doel verdween. Nadat Sander Gietema uit een corner van Thieme Brandsma nog over had gekopt, was daar dan de openingstreffer voor de gastheren. Mark Hendriks werd teveel ruimte geboden bij de tweede paal en deze kon vervolgens de geheel vrijstaande Guido Bloemsma bedienen. Bloemsma liet er geen gras over groeien en rondde beheerst af, 1-0. Kollum was niet bij de les en het had hierdoor, wederom na een vlijmscherpe counter nog geen twee minuten later al tegen een 2-0 achterstand aan kunnen kijken, ware het niet dat Andries Dijkstra katachtig redde op een inzet van Jorn Geert Kramer. Toch kwam Kollum net voor de rust op gelijke hoogte. Gerard van Zonneveld gaf Benjamin Zondervan vanaf rechts de kans en deze faalde niet, de bal verdween buiten bereik van doelman Jorna in het doel.

Na de thee zou de opsteker van net voor de rust zijn uitwerking moeten hebben op het spel van de VV Kollum. Dit deed het ook, maar het duurde helaas niet langer dan een vijftal minuten en met als enige doelpoging een vuurpijl van Benjamin Zondervan. Rijperkerk reageerde furieus en Kollum moest terug. Middels een fraaie combinatie stond daar ineens Aldert Smit oog in oog met Andries Dijkstra. Dijkstra, een van de weinige spelers met een voldoende deze middag, was opnieuw de baas over de situatie door fraai te redden. Kollum straalde in het geheel niet uit dat er gestreden werd voor de titel. Hoe anders was dit bij Rijperkerk, die wel voor een goed resultaat streden om zo een periodetitel te kunnen overnemen. Ze bleven in die tweede helft dan ook de meest dreigende ploeg. Kansen van Hendriks en Bloemsma misten de juiste richting of de kollumer doelman had een antwoord.

De grootste kans voor de VV Kollum om op een (onverdiende) voorsprong te komen was in de 69e minuut. Thieme Brandsma soleerde fraai vanaf links door de Rijperkerker defensie om vervolgens Joop Pijnacker in stelling te brengen. Pijnacker kon de vele meegereisde Kollumer supporters niet laten juichen, omdat keeper Jorna geen medewerking verleende. Nog geen minuut later was daar dan wel de (verdiende) voorsprong voor Rijperkerk . Een gemakkelijk gegeven vrije trap, door de verder goed leidende Scheidsrechter Van der Born, werd door Guido Bloemsma snoeihard over de muur in het doel gerost, 2-1.

Lang konden de Protters niet van deze voorsprong genieten. Vijf minuten na de voorsprong was het Gerard van Zonneveld die op aangeven van Benjamin Zondervan de stand weer in evenwicht bracht. Op dat moment was de tussenstand van SC Twijzel en VV Zwaagwesteinde ook in evenwicht en zou men dus verwachten dat er een slotoffensief van Kollumer zijde zou ontstaan. Kollum was echter niet bij machte om druk te zetten op de defensie van Rijperkerk. Ook invallers Marinus Hoekstra en zelfs assistent Alex van der Veen konden hier geen verandering in brengen. De grootste kansen op de winst waren er in de laatste fase nog voor de thuisploeg. Het was echter aan de goed spelende Marc Wijma te danken dat spits Mark Hendriks tot tweemaal toe niet tot scoren kon komen, door een bal van de doellijn te halen en een keurige blok uit te voeren. Deze wedstrijd eindigde dus in een voor de Kollumers teleurstellend 2-2 gelijkspel.

In Twijzel werd echter diep in de blessuretijd de winnende treffer van VV Zwaagwesteinde gevierd, waardoor de kampioensschaal naar De Westereen gaat. Gefeliciteerd. Volgende week staat voor de VV Kollum de afsluitende competitiewedstrijd thuis tegen VV Dokkum op het programma, waarna Kollum de nacompetitie ingaat om alsnog promotie te bewerkstelligen.

© Verslag: Ludzer de Boer