VV Kollum verliest in Leek van VEV’67 · Foto('s): VV Kollum
  VV Kollum

VV Kollum verliest in Leek van VEV’67

zondag 15 mei 2022

LEEK- De eerste competitiewedstrijd stonden deze ploegen tegenover elkaar en toen eindigde de wedstrijd in 0-0, waar Kollum dotten van kansen onbenut liet. Kollum lijkt in vorm, dinsdag werd SC Stiens met maar liefst 7-1 weggetikt. Met nog 4 wedstrijden te gaan nadert de competitie de ontknoping, 4 finales voor de oranje equipe. Vandaag liet vv Kollum het echter lelijk afweten tegen VEV’67 en verliest het met 2-1, en daarmee ook de koppositie in de 2e klasse I.

Kollum is nog niet aan de Leekster keeper Pim Wellinghoff toe geweest als het achter komt. VEV’67 start fel uit de startblokken en binnen 5 minuten staat Kollum tegen een achterstand aan te kijken. Een harde voorzet van links wordt door keeper Andries Dijkstra met de voet weggetikt en de bal kaatst op een voet van een Kollumer verdediger de goal in. VEV’67 gaat door met het tactisch plan, ze zien kans op winst deze middag. Kollum worstelt met de felle tegenstander en met zichzelf. Alle tweede ballen op het middenveld zijn voor de mannen van VEV’67. De Kollumer buitenspelers kunnen moeizaam in stelling gebracht worden en op het middenveld moet vaak de weg naar verdediging of keeper een uitweg onder de Leekster druk vandaan vinden. Het duurt meer dan 15 minuten voordat de Kollumers in het strafschopgebied van VEV’67 kunnen doordringen.

Wegsteken van diep lopende mensen gaat zo slordig dat ballen over zij- en achterlijn verdwijnen, of bij de tegenstander ingeleverd worden of een eenvoudige prooi voor de keeper zijn, maar zelden bij de speler die beoogd ontvanger van de eindpass moest zijn. Waar Kollum dinsdagavond de ene na de andere vloeiende aanval produceerde, lukt vandaag niet veel.

Toch krijgt Kollum daarna langzaam aan ook kansen. Na een klein half uur spelen; Gerard van Zonneveld speelt met zijn rug naar de goal zijn verdediger tussen de benen door en draait razendsnel richting de Leekster goal. Menco Renkema haalt de aanvaller van achteren neer op 20 meter van de goal en tot verbijstering van de Kollumers (en opluchting van de Leeksters) geeft scheidsrechter Agricola slechts geel voor deze actie. Er was namelijk geen verdediger meer die op tijd had kunnen zijn als Van Zonneveld door had gekund. De vrije trap daarop volgend van Pieter Henstra wordt goed verwerkt door keeper Pim Wellinghoff van VEV’67.

Thieme Brandsma wordt op het middenveld in de mangel genomen door twee man. De scheidrechter besluit hier niet voor te fluiten en uit de daar op volgende aanval van VEV’67 wordt gescoord door Gerhard van den Berg. Kollum staat met 2-0 achter na een dik half uur op de klok. Aan het eind van de eerste helft is er nog een volley van Joop Pijnacker op de keeper na goed voorbereidend werk van Ben Zondervan. Het spelbeeld is van beide zijden pover, maar op inzet en strijdlust verliest Kollum het duidelijk in de eerste helft.

In de rust wisselt trainer Ron de Boer. Gerard van Zonneveld en Pieter Henstra zijn in de kleedkamer achtergebleven. Voor hun in de plaats zijn Jan Postmus en Jasper Sietzema gekomen. Er komt overwicht voor de Kollumers en ze worden dreigend voor de goal. Vanuit een corner van Dennis Krohne kopt Johan Schat de 2-1 binnen. Kollum heeft dan nog 40 minuten om niet te verliezen.

Na een kwartier in de tweede helft ebt het oranje offensief echter weg en wordt VEV’67 nog enkele malen gevaarlijk met onder meer een schot voorlangs en een diagonale bal op de buitenkant kruising. Kollum probeert, maar kan de geel-zwarte muur moeilijk doorkomen en moet telkens oppassen op wat het achter laat als het de aanval zoekt.

Benjamin Zondervan lijkt een strafschop te verdienen als de scheidsrechter fluit. Joop Pijnacker heeft een diepe voorzet terug gekopt op de stip waar Zondervan er als eerste bij is en ten val gebracht wordt door de keeper. Grensrechter Fokkema staat echter met de vlag omhoog en scheidsrechter Agricola gaat weer mee met de grensrechter, tot gemor van de Kollumer spelers en aanhang die overtuigd zijn dat het geen off-side was. Het had Kollum in een slechte wedstrijd een zeer belangrijk punt op kunnen leveren in de strijd om het kampioenschap.

Kollum neemt na nog een paar wissels veel risico om op zoek te gaan naar de gelijkmaker, het komt echter niet meer tot opgelegde kansen. De eindstand blijft bij 2-1 steken. Daarmee is de oranje hoofdmacht de leiding in de competitie kwijt en kan het weer in de achtervolging. Nog 3 wedstrijden te gaan: volgende week VVI uit Idskenhuizen (thuis) om 14:30 uur. Een week later VV Nijland (uit) en tot slot FC Wolvega op 4 juni thuis.