VV Oostergo pakt belangrijke punten in derby · Foto('s): Burt Sytsma
  Burt Sytsma

VV Oostergo pakt belangrijke punten in derby

zondag 17 februari 2019

Op een zonovergoten sportpark ‘De Streng’ in Ee stond de derby tussen vv Oostergo en W.T.O.C. op het programma. In de tweede wedstrijd van dit seizoen werd Oostergo zoek gespeeld en stond er na ruim 90 minuten spelen 5-0 op het scorebord. De mannen van Douwe de Val hadden vandaag dus iets goed te maken. Na een prachtige line-up, waarbij de pupillen van beide clubs met de eerste elftal spelers het veld op mochten lopen, startte om exact 14.30 uur de wedstrijd.

In de beginfase van de wedstrijd probeerde W.T.O.C. vroeg druk te zetten op de achterhoede van Oostergo, het centrale duo Zijlstra en Mossel waren hier op voorbereid en konden vrij simpel stand houden. Beide ploegen creëerden kansen, totdat tot ieders verbazing de scheidsrechter een strafschop aan de gasten toekende na een keurige tackle op de bal van Johannes Meinsma. Keeper Hoekstra probeerde Teade van der Ploeg nog uit zijn concentratie te halen, maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd en zo stond het na 7 minuten spelen 0-1.

Gedurende de eerste helft waren er kansen over en weer en werd er door beide ploegen gestreden in duels zoals dat bij een derby hoort. Op slag van rust werd de in Westergeest woonachtige linkermiddenvelder van vv Oostergo door Halbe Mossel aangespeeld, en kon vrij makkelijk langs de W.T.O.C. verdediging naar binnen snijden. Zijn schot werd nog gered maar kon niet gecontroleerd worden door de doelman, Lieuwe Sijtsma was attent en kon in de 45e minuut zijn 4e doelpunt van het seizoen intikken, 1-1.

Direct na rust was het vv Oostergo die de overhand had. Een zeldzame foute breedtepass van Sybren Bosma werd onderschept door Sikkema, hij stuurde op zijn beurt Lieuwe Sytsma de diepte in. Sytsma faalde niet en tekende in de 54e minuut voor zijn 2e doelpunt deze middag, 2-1. Drie minuten later werd een hoekschop van links –voor de kijker rechts- door Herman Sprik met het hoofd gepromoveerd tot doelpunt, 3-1. Dat Oostergo niet mocht verslappen bleek in de 62e minuut, Sybren Bosma maakte zijn fout goed en schoot van 20 meter onberispelijk de 3-2 binnen. Douwe de Val en Yko Miedema brachten met Jelle de Jong en Harm Kroodsma nog twee fitte ‘jongkeardels’ in het veld. W.T.O.C. ging op jacht naar de gelijkmaker en speelde daardoor te gehaast. De lange bal werd veelal gehanteerd en deze kon makkelijk door Oostergo verdedigd worden.

Dat routinier Julius de Jong het lastig had deze middag bleek toen zijn normaal uiterst sterke techniek hem in de steek liet. Tweemaal kon hij het aanvalsduo van Oostergo eenvoudig weg ‘steken’ maar tot ontsteltenis van vooral de libero zelf, slaagde hij hier niet in. Toen Arjen Raap tien minuten voor tijd met zijn 2e gele kaart van deze middag verzocht werd het veld te verlaten, werd het nog billenknijpen voor de thuisploeg. Meindert de Jong werd nog ingebracht om de 3-2 voorsprong te verdedigen. W.T.O.C. creëerde geen noemenswaardige kansen meer en zo sleepte de club uit Ee terecht de broodnodige drie punten binnen.

Na de wedstrijd werd er –zoals dat ook bij een derby hoort- door beide teams verkoeling gezocht in de kantine. Trienes Henstra was ingevlogen om met zijn zang de sfeer nog een extra dimensie te geven. Tussen het feestgedruis door werd clubfotograaf Burt Sytsma met een bos bloemen en een staande ovatie in het zonnetje gezet.

© Verslag: Willem Sikkema