VV Zwaagwesteinde boekt eenvoudige zege op VIOD · Foto('s): Henri van Wieren
  Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde boekt eenvoudige zege op VIOD

zondag 12 mei 2019

VV Zwaagwesteinde beleefde afgelopen zaterdag een tamelijk eenvoudige middag in de gemeentelijke derby tegen VIOD. Zonder al te veel moeite won de koploper met 3-0. Doordat naaste concurrent Kollum ook won, blijft de situatie aan kop ongewijzigd.

Zwaagwesteinde kwam prima uit de startblokken. In de eerste minuut verlengde Wymer de Vries een hoekschop van Jan Eisma. Doelman Otte Visser had op de doellijn assistentie nodig om een treffer te voorkomen. In de negende minuut waren de rollen omgedraaid, de uitvoering en het resultaat overigens ook. Uit een strakke pass van De Vries kopte Eisma keurig binnen: 1-0. VIOD reageerde meteen, Bauke Visser kon richting Westereender doel, het was aan een goede verdedigende actie van Louwrens Wagenaar te danken dat de poging naast het Westereender doel verdween. Zwaagwesteinde wist haar overwicht niet in kansen om te zetten, het gevaar moest komen van vrije trappen van Marco van Leijen (naast) en Lieuwe de Roos (over). Naarmate de eerste helft vorderde kroop VIOD steeds meer uit haar schulp en met name via de rappe Nykle van der Valk kwamen de blauwhemden er af toe gevaarlijk uit. Maar ook het grootste gevaar aan Driesumer zijde kwam uit een vrije bal: Erik van der Veen schilderde het leer in de laatste minuut voor rust maar rakelings over. Overigens had Louwrens Wagenaar even eerder de score moeten verdubbelen, maar de routinier kopte een voorzet van Jan Eisma voorlangs.

Na rust schoot Zwaagwesteinde opnieuw uit de startblokken en Jan Eisma had binnen 30 seconden moeten scoren. Op assist van Marco van Leijen raakte hij de bal vrij voor doelman Visser echter verkeerd en het leer hobbelde naast. Amper 1 minuut lager volgde nog een vette kans, deze keer voor Lieuwe de Roos. De Roos verscheen vrij voor doelman Visser, omspeelde de sluitpost maar schoot dan over. Aan de andere kant wist doelman Johan Jan Kleefstra een rare stuiterbal met de nodige moeite uit zijn goal te houden. Tien minuten na rust volgde dan toch de logische en verdiende 2-0. Jan Eisma stuurde Wymer de Vries weg en die mocht, ondanks het vlagsignaal van de Driesumer assistent, door van arbiter Bulthuis. De Vries behield het overzicht en stelde Lieuwe de Roos in staat om de score te verdubbelen. En even later was het definitief beslist toen De Vries bij de tweede paal het laatste zetje gaf na een vrije trap van De Roos. Beide ploegen geloofden het wel, Zwaagwesteinde kreeg nog wel wat mogelijkheden, terwijl VIOD nog een doelpunt zag afgekeurd. Opwindend werd het echter niet meer op sportpark de Wieken.

En passant haalde de thuisploeg met deze zege ook nog even de derde periode binnen waarmee men is verzekerd van deelname aan de nacompetitie, al zou het natuurlijk een teleurstelling zijn als men hier ook daadwerkelijk aan deel moet nemen. Met nog 2 wedstrijden te gaan heeft Zwaagwesteinde 2 punten voorsprong op Kollum, terwijl Leovardia na de nederlaag van afgelopen zaterdag definitief is afgehaakt. Mocht Zwaagwesteinde volgende week winnen bij Twijzel en Kollum dat niet doen bij Rijperkerk, dan kan de vlag in top. Maar dat dat eerste een lastig karwei zal worden, bewezen de mannen van  ex-Zwaagwesteinde trainer Johannes Douma vorige week door Kollum op een gelijkspel te houden. Aanvang in Twijzel is normaliter 15.00, al kan dat doordat de laatste 2 competitieronden gelijktijdig worden afgewerkt ook 14.30 zijn.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00