Water in de tuin? Kies een watertafel of waterschaal

Maandag 23-03-2020
DOKKUM - ‘Iets met water’ voegt veelal iets moois aan een tuin toe. Omdat een vijver niet in iedere tuin past en veel onderhoud vraagt, zijn er prachtige andere manieren om de zintuigen te prikkelen met kabbelend water of een plaats te creëren voor waterplanten en vissen.

Dat we niet onze hele tuin moeten betegelen in verband met het regenwater dat zijn weg naar de aarde moet kunnen vinden, weten we inmiddels. Veel mensen geven daar gehoor aan door hun tuin zo in te richten dat er veel variatie bestaat tussen terras met tegels, vlonders, borders en bloemperken. Om zo’n tuin compleet te maken is een plek voor water een prachtige toevoeging.

Niet iedereen wenst echter een vijver in zijn tuin, daar is niet altijd ruimte voor. Een plek voor water is dan ook veel meer dan slechts een vijver. Dit is ook te creëren met onder andere een watertafel of een waterschaal.

Kies voor watertafel met fontein

Een rondje langs Pinterest foto’s laat zien dat een watertafel er in vele vormen en formaten is. Een uitschieter is de Adezz watertafel. Deze is er in een ronde, vierkante of rechthoekige vorm. Met één tot meerdere fonteinen erin. Van roestbruin cortenstaal of aluminium gemaakt, in iedere gewenste kleur.

Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar werkt ook nog eens rustgevend. Kabbelend water is goed voor onze gemoedsrust. Wie zijn ogen sluit waant zich aan de rand van een beekje. Dit is zoals de natuur bedoeld is, en zoals wij ervan mogen genieten. Daarvoor hoeven we dat beekje niet op te zoeken, we kunnen het creëren in onze eigen tuin.

Ronde waterschaal als mini-vijver

Wie zoekt op Godu Tuin zal al snel tot de conclusie komen dat er nog veel meer mogelijk is als we de geneugten van een plek met water in onze tuin willen maken. Met een waterschaal in de tuin creëer je een bijzondere plek waar onder meer waterplanten en/of visjes ook een plaats vinden.

Ze zijn er van een klein formaat tot aan waterschalen met een diameter van maar liefst twee meter. Toch neemt zo’n schaal nooit zoveel plek in als een vijver en heeft ook veel minder onderhoud nodig.

Een waterschaal is van duurzaam materiaal gemaakt, van onder meer gecoat staal en cortenstaal. Weerbestendig en de roestbruine kleur van het cortenstaal past in vele tuinen. Het heeft namelijk een natuurlijke uitstraling. Daarentegen zijn de stalen exemplaren neutraler van uitstraling en zeer stijlvol. Een tuin bestaande uit strakke lijnen doorbreken met een ronde waterschaal, biedt de tuin net de kwinkslag die het nodig heeft om er een bijzonder karakter aan te geven.

Grote vijver van cortenstaal

Is er voldoende ruimte dan is een vijver in de tuin natuurlijk altijd een mogelijkheid. Ook deze zijn gemakkelijk te plaatsen, bijvoorbeeld met een grote bak van cortenstaal of aluminium die dienstdoet als vijver. Uit te breiden met een waterval waardoor dat een prachtig geluid geeft, en er natuurlijk fantastisch uitziet.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie