Harkema Opeinde op strijd langs VV Kollum · Foto('s): Desley de Vries
  Desley de Vries

Harkema Opeinde op strijd langs VV Kollum

zondag 09 september 2018

Afgelopen zaterdag was Harkema Opeinde te gast op Sportpark Baensein om de tweede wedstrijd in de poulefase van de beker af te werken. Het werd een voetballend matige wedstrijd die niet eens onverdiend met 2-1 werd gewonnen door de gasten uit Harkema.Coach Ron de Boer en Assistent Berry Nieuwenhuis hadden gekozen voor de dezelfde basiself, die afgelopen dinsdag zeer verdienstelijk oefenden tegen tweedeklasser Omlandia (3-2 winst).

Vanaf het eerste fluitsignaal bleek dat de Groen-Gelen met een behoorlijke dosis inzet de thuisploeg over het hele veld onder druk zette. Kollum kon zich hier moeilijk onderuit voetballen, door een te laag baltempo en slordigheid in de passing.Over en weer werden er in de beginfase kleine kansjes gecreëerd. Na acht minuten spelen kwam Roman Doelkamid goed door over rechts. Zijn voorzet werd door Gerard van Zonneveld over het doel gewerkt.De eerste echte grote kans voor de gasten ontstond na vijftien minuten spelen. Nadat een corner in eerste instantie was afgeslagen, werd vanaf rechts de bal door Fokko Geert Spinder op het hoofd van de geheel vrijstaande Gerard Spinder gelegd, echter keeper Andries Dijkstra pareerde. De rebound leverde vervolgens niets op.Aan de andere kant was het Ronald Zonneveld die een teenlengte tekort kwam nadat een terug kopbal niet de juiste lengte had. Dezelfde speler kwam, na goed doorzetten van Roman Doelkamid, alleen voor de keeper. De laatste won het onderlinge duel.Vervolgens was het de beurt aan Marinus Hoekstra die na een prima aanval door het midden bediend werd door Benjamin Zondervan. Hoekstra raakte de bal echter niet zoals het zou moeten, waardoor deze aan de verkeerde kant van de paal in het zijnet belandde.Harkema Opeinde liet zich in deze fase ook niet onbetuigd.

Een prima steekbal zette Hilbrand Benedictus oog in oog met keeper Andries Dijkstra. Het geproduceerde schot was te slap en kon vrij eenvoudig onschadelijk worden gemaakt. Vanuit een inworp was het vervolgens bijna raak voor de mannen uit Harkema. Menig speler zag de bal in het strafschopgebied aan zich voorbijgaan, waardoor bij de tweede paal Hilbrand Benedictus de bal voor het inkoppen had. Keeper Andries Dijkstra was er als de kippen bij om de bal voor het hoofd van Benedictus weg te kapen.Na zo’n 34 minuten spelen opnieuw een grote kans voor de bezoekers. Een prima combinatie door het midden zorgde ervoor dat Hille postma alleen voor keeper Dijkstra verscheen. Postma haalde overtuigend uit, maar zijn inzet werd katachtig verwerkt tot corner.Aan de andere kant was het Robert Lietmeyer die Ronald van Zonneveld in stelling bracht. Nadat deze zijn directe tegenstander uitkapte was zijn schot een prooi voor keeper Andre de Graaf. Vanuit de corner, die hiervan het gevolg was, schoot Robert Lietmeyer naast. Kollum zette aan en na een prima individuele actie van Marinus Hoekstra op de achterlijn werd Gerard van Zonneveld wederom in positie gebracht. Opnieuw leverde dit niet meer op dan een corner. De corner belandde vervolgens op het hoofd van, jawel, Van Zonneveld. De bal werd buiten bereik van De Graaf op de paal gekopt.De eerste helft naderde zijn einde maar de tussenstand van 0-0 zou niet de ruststand zijn. Een vrije trap vanaf rechts, genomen door Fokko Geert Spinder kwam voor de voeten van de vrijstaande Gerard Spinder, die de bal resoluut in de rechteronderhoek plaatste. De 0-1 was een feit als ook het rustsignaal.

Het tweede bedrijf werd hervat met één wijziging aan Kollum zijde. Joop Pijnacker was binnen de lijnen gebracht voor Roman Doelkamid. Na amper twee minuten werd de stand weer gelijk getrokken. Een prima combinatie tussen Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan bracht laatstgenoemde in een riante scoringspositie. Beheerst werd de bal buiten bereik van Keeper De Graaf in het doel gewerkt.Verwacht werd dat door deze opsteker Kollum de wedstrijd naar zich toe zou kunnen trekken. Dit gebeurde echter niet. Binnen twee minuten was de tussenstand weer in het voordeel van de gasten. Vanaf rechts werd Chris Hoeksma door Sjirk Bruining de diepte ingestuurd. Doelman Andries Dijkstra was eerder bij de bal, maar verwerkte de bal niet goed, waardoor Hilbrand Benedictus via Hoeksma de bal voor het intikken had. 1-2. Nog geen twee minuten later had Chris Hoeksma de 1-3 op de pantoffel, maar zijn inzet ging voorlangs.Na een uur spelen drong Kollum de gasten steeds verder terug, echter de slordigheid bleef en ook de scherpte in de eindfase ontbrak. Dit bleek ook weer in de 60e en 63e minuut. Gerard van Zonneveld ontsnapte aan de aandacht. Zijn voorzet was echter niet helemaal op maat, waardoor Marinus Hoekstra net te kort kwam om het leer in te koppen. Vervolgens een knappe boogbal van Joop Pijnacker waarmee Gerard van Zonneveld in scoringspositie werd gebracht. Zijn lob over de keeper ging helaas voor de Kollumers ook over de goal.Doordat Kollum aandrong op zoek naar de gelijkmaker, ontstond er door balverlies vaak veel ruimte achter de laatste linie, zo ook in de 65e minuut. Een overtreding op Joop Pijnacker werd niet bestraft door de scheidsrechter, waarna Hilbrand Benedictus ineens met twee metgezellen alleen op Keeper Dijkstra afging.

Hij koos er voor om de bal breed te leggen op Willem Spoelstra. Spoelstra bevond zich echter in buitenspelpositie, zodat de definitieve genadeklap uitbleef.Pascal Vellema en Robert Lietmeyer werden vervolgens vervangen door WIebe Postma en Johan Schat.Een kwartier voor tijd leek de gelijkmaker toch te vallen, ware het niet dat doelman De Graaf wederom een inzet van Zonneveld met de rechtervoet wist te keren.In de laatste minuut liet Hilbrand Benedictus nogmaals zijn hakken zien aan de Kollumer verdediging, maar eenmaal aangekomen bij de keeper was de pijp leeg.Het laatste wapenfeit was van Harkema Opeinde. Sierk Bruining wist een voorzet van Gerard Spinder binnen de palen te plaatsen, maar wel op de plaats waar Johan Schat stond. Deze voorkwam de 1-3, zodat de eindstand werd bepaald op 1-2.

Kollum speelt aanstaande zaterdag de laatste poulewedstrijd thuis tegen Harkemase Boys 2, die afgelopen donderdag Opende met 3-1 opzij wisten te zetten. Puntenverlies van Harkema Opeinde en winst voor Kollum kan er nog voor zorgen dat er doorgebekerd wordt.

©Verslag: Ludzer de Boer

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00