Weed Free Service te Kollum hoofdsponsor zv. Libertas

Woensdag 18-09-2019
KOLLUM - In 2004 gooide hovenier Harry Kloosterman het roer radicaal om. Hij startte in Kollum het bedrijf Weed Free Service, dat op een milieuvriendelijke wijze onkruid te lijf gaat. Het was in die periode dat er een discussie ontstond over het gebruik van glyfosaat als onkruidverdelger, beter bekend onder de merknaam Roundup. Ondertussen is professioneel gebruik van dit middel niet meer toegestaan.

Wie had ooit kunnen dromen dat Kloosterman zijn grootste vijand als hovenier, de start zou zijn van een florerend bedrijf. Pieken op het juiste moment, om er maar een voetbalterm tegenaan te gooien. Weed Free Service werkt voor (semi)overheden en bedrijven in Nederland maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Noorwegen.

Bestrijden van Onkruid
Weed Free Service Nederland kwam onlangs met een vernieuwd concept onder de naam: NATURAL GREEN WATER, op de markt. Met ‘groen’ water (regenwater opgewarmd met verbranding van houtsnippers) wordt het onkruid op straten en pleinen bestreden. Dit bestrijdingsproces is milieuvriendelijk, duurzaam en zeer geschikt voor grote oppervlakten. Met deze methode wordt 25.000 tot 50.000 liter verhit regenwater uit een biomassacentrale in een geïsoleerde tankwagen gepompt. Met een geïsoleerd sproeisysteem wordt heet water met een temperatuur van 100 graden in gedoceerde hoeveelheden op het onkruid gespoten. Dat gebeurt door een lans – waar Weed Free Service octrooi op heeft – die onkruid zowel bovengronds (snijden) als ondergronds (prikken) aanpakt. Voor elke plant heeft Weed Free Service een aparte lans. Om onkruid overal te kunnen aanpakken, kan Weed Free Service de unit zowel achterop een pick-up, op een tractor, shovel of op een ponton plaatsen.

Japanse duizendknoop of berenklauw
Geen onkruid is Weed Free Service te gortig om aan te pakken. Door de waterdruk en watertemperatuur goed af te stellen voor de juiste duur, lukt het Weed Free Service om ook invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop of berenklauw te elimineren. Weed Free Service maakt hierbij als eerste gebruik van het Europese Invasieve onkruid bestrijdings-systeem (ISRP). ISRP is het eerste bewezen monitoringsprogramma voor het bestrijden en beheren van invasieve exoten.

Bij Weed Free Service is het nu ook mogelijk om invasieve exoten op te laten opruimen. Na het afmaaien, worden de exoten in grote big bags verzameld en vervolgens verwerkt bij een gecertificeerde verbrandingsoven. Naast het elimineren van exoten is Weed Free Service ook gespecialiseerd in kauwgomverwijdering.

Toekomst
Weed Free Service uit Kollum staat niet stil. Het volgende jaar zal op elektrische wijze onkruid te lijf worden gegaan. Het bedrijf wil namelijk de uitstoot van CO2 binnen drie jaar reduceren tot 30%. Voor meer informatie: www.weedfreeservice.nl

terug naar overzicht
Weed Free Service te Kollum hoofdsponsor zv. LibertasWeed Free Service te Kollum hoofdsponsor zv. LibertasMeer info & foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Meint de Vries

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie