Week tegen de Eenzaamheid en boerenprotest in de Weekend Nieuwsshow

Zondag 06-10-2019
DE WESTEREEN - Met Albert van der Ploeg blikten we terug op de protest-actie van de boeren afgelopen week. Volgens Van der Ploeg zijn de boeren vooral boos over het feit dat er over hen gepraat wordt in plaats van mét hen gepraat. De minister heeft gezegd: “We moeten terug naar een ‘kringloop-landbouw'”, hier is Van der Ploeg het ook mee eens. De overheid zal in gesprek moeten gaan met de boeren en ook in gesprek moeten blijven met de boeren. Of er meer acties volgen zal afhangen van de plannen waar het kabinet mee zal komen de komende tijd.

In de rubriek ‘Ondernemer van de Week’ hadden we een gesprek met Rienk Waaksma van Taxicentrale Waaksma. Hij vertelde uitgebreid over zijn bedrijf, wat volgend jaar 50 jaar bestaat. Het bedrijf wat zijn oorsprong heeft in Kootstertille is actief in heel Fryslân. De gemeenten Noardeast Fryslân en Dantumadiel doen van 1 t/m 8 oktober mee aan de Week tegen de Eenzaamheid. In het kader hiervan maakte verslaggever Jitske de Hoop afgelopen week een aantal reportages van activiteiten in verzorgingshuis Foswert in Ferwert en bij De Buurtkamer in Kollum.

Met Edwin Monsma keken vooruit naar het nieuwe seizoen van de Kloosterkapel in Sibrandahûs. Erwin Nijhoff zal op zondag 6 oktober om 15:30 de spits afbijten. Zaterdag 5 oktober was het weer Nationale Kringloop dag. In de uitzending hadden we een gesprek met Tim van Beelen van Kringloopbedrijf de Wissel in Dokkum. Tijdens deze Open Dag waren er allerlei activiteiten georganiseerd en kon men een kijkje achter de schermen nemen van de Wissel.

In de prijsvraag-rubriek deze week een gesprek met Roelof de Jong van Echte Bakker Eddy de Jong. Afgelopen week is Roelof met collega ijs-makers afgereisd naar Italië om een kijkje te nemen bij de leverancier van zijn ijsproducten.  Het hele proces van ijsmaken kwam hierin naar voren. De komende maanden staan voor Roelof en zijn medewerkers vooral in het teken van de feestdagen, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, een drukke en gezellige tijd.

De aanwijzing voor de prijsvraag van deze week luidt als volgt: De RTV NOF microfoon staat in de buurt van Arriva. De juiste oplossingen kunnen worden gestuurd via: prijsvraag@rtvnof.nl

Tijdens de laatste openingsdag van het seizoen organiseerde De Kruidhof weer haar Oogstdag en Fruitshow in Buitenpost. In de uitzending een gesprek met Gerben de Haan van de Kruidhof, hij vertelde dat veel bezoekers welkom zijn en kunnen genieten van de mooie aankleding op de tuinen, de proeverijen, de markt en er zijn activiteiten voor jong en oud.

Op 11 oktober organiseert muziekvereniging Crescendo uit Holwerd een verkoopactie van Friese boeken in Holwerd.  Wopkje Bergmans vertelde hier meer over. Waarnemend Burgemeester Hayo Apotheker van Noardeast Fryslân vertelde bij ons in de uitzending over de plannen van een verbouwing van het gemeentehuis in Dokkum waarbij een nieuwe raadzaal bovenop de huidige ingang komt. Een adviesbureau heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de mogelijke opties. Met het afstoten van de gemeentehuizen in Kollum en Ferwert zou er geld vrij moeten komen voor de noodzakelijke uitbreiding in Dokkum. De kosten van de verbouwing in Dokkum worden op zo’n 8,5 miljoen euro geschat. Op 21 november zal de gemeenteraad hier een definitieve keus in moeten maken.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
Albert van der Ploeg over het boerenprotest in Den Haag
© Foto's: Waatze Kerkstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie