Welke subsidies kun je in Fryslân krijgen om je woning duurzaam te verbouwen? · Foto('s): Pixabay
  Pixabay
RECLAME

Welke subsidies kun je in Fryslân krijgen om je woning duurzaam te verbouwen?

dinsdag 04 december 2018

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Dit is dan ook de reden dat steeds meer Nederlanders kiezen voor energiebesparende maatregelen in of om de woning. Vaak hangt aan zo’n maatregel een behoorlijk prijskaartje. Helaas verstrekt de provincie Friesland geen subsidies meer op dit gebied aan particulieren. Gelukkig zijn er op landelijk niveau wél verschillende subsidies en leningen beschikbaar, waardoor het aantrekkelijker wordt om je woning duurzaam te verbouwen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar daar staat tegenover dat je flink bespaart op de energierekening en je kunt er zelfs aan verdienen. Er bestaat helaas geen landelijke subsidie meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Het is wel mogelijk om de betaalde btw terug te vragen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt je namelijk als ‘ondernemer’ omdat je een deel van de opgewekte stroom terug levert aan het energienet en daarvoor een vergoeding krijgt van jouw energieleverancier. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Je kunt het beste regelmatig energieprijzen vergelijken om er zeker van te zijn dat je de hoogste terugleververgoeding ontvangt. Is dat niet het geval? Dan is het raadzaam om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Subsidie voor duurzame warmte

De overheid stimuleert Nederlandse huishoudens om minder gas te gebruiken en meer gebruik te maken van duurzame warmte. Dit is beter voor het milieu omdat het de CO2-uitstoot terugdringt. Daarom krijg je een een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Je kunt deze subsidie tot en met 31 december 2018 aanvragen via mijn.rvo.nl.

Energiebespaarlening

Heb je niet genoeg spaargeld om jouw woning duurzaam te verbouwen? Dan kun je een beroep doen op de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je woning te kunnen financieren. Je kunt een bedrag tenen tot maximaal € 25.000, tegen een rentepercentage van 2,1% (looptijd 10 jaar). Je kunt de woning op heel veel verschillende manieren verduurzamen.

Subsidie energiebesparende maatregelen voor een VvE

Tot en met eind 2018 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE) de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen. Op deze manier kunnen zij energiebesparende maatregelen in en om hun gebouw toepassen. Het gemiddelde subsidiebedrag per koopwoning is maximaal € 20.000. Het is verstandig om eerst een energieadvies aan te vragen. Het is ook mogelijk om dit te combineren met een meerjarenonderhoudsplan en/ of procesbegeleiding. Je krijgt daarmee beter inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor jullie gebouw en woningen het beste resultaat en rendement geven. De subsidie voor dit energieadvies kun je pas aanvragen nadat je de kosten hebt gemaakt.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio