Wetterskip inspecteert polderdijken vanwege droogte · Foto('s): 

Wetterskip inspecteert polderdijken vanwege droogte

dinsdag 16 juli 2019

Wetterskip Fryslân start deze week met de inspectie van 97 kilometer droogtegevoelige polderdijken in het veengebied en in het gebied rondom de Friese meren. Medewerkers van het waterschap controleren of er schade is door verdroging. Bijvoorbeeld scheurvorming, lekkages of schade aan de grasmat. Aanleiding voor de inspectie is het neerslagtekort. Dat is in Fryslân opgelopen naar meer dan 150 millimeter. Dat is ongeveer 50 millimeter meer dan normaal in deze periode. De inspecties nemen naar verwachting ongeveer twee weken in beslag.

Wetterskip Fryslân inspecteert vrijliggende polderdijken met een veenondergrond en polderdijken die door hun ligging meer risico op schade lopen dan gemiddeld. Bijvoorbeeld door een groot peilverschil tussen de boezem (het stelsel van meren en kanalen in Fryslân) en de polder én de aanwezigheid van een sloot direct achter de polderdijk. Door het peilverschil staat er veel waterdruk op de polderdijken.

Een neerslagtekort wordt veroorzaakt doordat er in de zomer meer water verdampt dan het regent. Net als vorig jaar is 2019 tot nu toe een droog jaar. Wetterskip Fryslân laat extra water in vanuit het IJsselmeer om het water in de Friese meren en kanalen aan te vullen en de waterkwaliteit goed te houden. Van daaruit wordt het water verdeeld over sloten en vaarten in polders en deelgebieden. Wetterskip Fryslân kan voldoende water inlaten vanuit het IJsselmeer om de waterstanden op peil te houden. Op de Friese boezem en in de polders houdt Wetterskip waar mogelijk een hogere waterstand aan dan zomerpeil. Hiermee houdt het waterschap dijken en kaden nat en probeert het eventuele neerslag zo goed mogelijk in de bodem vast te houden.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?