Wiebe de Jong op EK ijsbereiden in Rome

Woensdag 17-04-2019
DOKKUM - Afgelopen weekend was Wiebe de Jong uit Dokkum aanwezig als deelnemer op de Europese kampioenschappen ijsbereiden in Rome. Als patissier maakte Wiebe tot voor kort vooral bonbons, maar om zijn vaardigheden uit te kunnen breiden vertrok hij begin dit jaar naar Bologna, Italië, waar hij een opleiding ijsmaken volgde. Hij deed dit aan de Carpigiani University, een zeer gerenommeerd opleidingsinstituut voor de beste ijsbereiders ter wereld. Hij haalde in totaal vier diploma’s en is gecertificeerd ijsbereider. Hij maakt ijs op de echte Italiaanse wijze.

Zijn talenten waren al opgevallen tijdens de opleiding in Bologna. In februari werd Wiebe uitgenodigd om mee te doen aan de Nederlandse kampioenschappen in Dordrecht. Wiebe deed mee, maar won helaas niet. Toch werd hij begin maart weer benaderd om mee te doen aan de Europese kampioenschappen in Rome. Wiebe eindigde in Dordrecht als een van de besten van Nederland.

In Rome nam hij het op tegen andere ijstalenten uit Europa. De wedstrijd ‘Gelato Festival’ deed zijn naam eer aan, want midden in het Park van Rome, stalde de organisatie een grote truck uit die diende als productielab. Daarnaast was er nog een grote ijswagen aanwezig, waarin iedere deelnemer zijn ijs kon scheppen en kon laten proeven aan de bezoekers van het prachtige festival. Na afloop konden de bezoekers hun stem uitbrengen. Wiebe vond het inspirerend: “Sa’n festival moatte wy eins ek yn Fryslân ha, it is fantastysk, minsken libjen harren folslein út.”

Wiebe maakte ijs van gekarameliseerde witte chocolade, kokos en Hawaii-zout. De smaakcombinatie deed het goed, maar helaas was het niet voldoende voor een Europese titel. Wiebe kijkt met grote trots terug op het festival: “In hiele moaie ûnderfining ryker, bliid dat ik d’r oan meidien ha. Ik haw in soad konneksjes makke en bulten leart. Ik soe der sa wer oan mei dwaan”.

Wiebe heeft grootse plannen voor de toekomst. Op dit moment maakt hij zijn bonbons nog vanuit huis, maar hij is op zoek naar een productieruimte waarin hij zijn ijsmachines kan gaan uitstallen. Dan hoeft men niet meer helemaal naar Rome om zijn ijskunsten te kunnen proeven. Het is voor Wiebe een grote droom om een bedrijf neer te zetten dat een combinatie biedt van chocolade, ijs en zoetigheden. ‘Dat is myn takomst; ik wol graach fierder mei myn ûndernimming en sil d’r alles oan dwaan om in prachtich en goed produkt del te setten foar myn klanten’.

Tijdens de kampioenschappen heeft Wiebe veel steun gekregen, zowel via de sociale media, als ook in Rome zelf: zijn vriendin, moeder en zus verrasten met hun komst. “Ik ha it as fantastysk ûnderfûn dat minsken sa mei my meilibbe hawwe. “ Hij wil graag iets terug doen voor deze mensen, want hoewel Wiebe mensen nu (nog) niet kan verblijden met zijn heerlijke ijs, komt hij met de heuse “ gelato- bonbon”, “ Krektlyk deselde smaken, mar dan yn in bonbon, ik bin myn netwurk tankber foar a alle stipe en it entûsiasme, it docht my sa goed. Omdat ik thús noch gjin ys bereide kin, doch ik it yn’e foarm fan in bonbon’. De Gelato-bonbon is te bestellen via Wiebe zijn website en sociale mediakanalen.

Tekst: Sjarine Weidenaar / Foto: Gelato Festival Europa

terug naar overzichtVandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie