“Wolf, wat ga je doen?” lezing in De Fûgelhelling

Woensdag 14-02-2018
Waar:
Ureterp
Wanneer:
Vrijdag 30-03-2018
De titel van deze lezing lijkt een zin uit een sprookje, maar het is vraag van natuurschrijver Aaldrik Pot uit Norg die de terugkeer van de wolf in West-Europa met veel belangstelling volgt. Nederland is nu een paar een keer wakker geschud door een wolf op verkenning. De route van de zogenaam-de wanderwolf uit 2015 was zelfs live op de regionale media te volgen. En vrij recent nog werden er bij Nieuwe Statenzijl in Groningen doodgebeten schapen gevonden waarvan na DNA-analyse bleek dat ze door een wolf waren gepakt.

De vraag is dus niet meer óf de wolf naar Nederland komt, maar of hij ook vaste grond aan de voet krijgt. Zijn er in het drukke Nederland voldoende rustige plek-ken voor een wolvenpaar om jongen groot te brengen? Is er voldoende voed-sel? Hoe voorkomen we dat ze zich vooral richten op schapen en ander vee? Moeten we zelf ook vrezen voor de wolf? En zijn wij er eigenlijk wel klaar voor? Deze actuele vragen komen tijdens de lezing van Aaldrik Pot zeker aan bod. Daarnaast zal hij in gaan op de ecologie van de wolf, zijn verspreiding en terug-keer in Europa en op de diverse mythes en legendes.

Aaldrik Pot heeft diverse ‘wolvenexpedities’ in Europa ondernomen. Pot publi-ceert geregeld over zijn avonturen in het Friesch Dagblad, was boswachter bij Staatsbosbeheer in Drenthe en werkt nu aan twee boeken, één over poot-afdrukken van dieren en aan het natuurdagboek De onsterfelijke nachtegalen dat in februari verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil.

De lezing vindt plaats op vrijdagavond 30 maart om 20.00 uur bij De Fugel-helling in Ureterp. De entree is 5,- euro per persoon inclusief een kopje koffie / thee.

 

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie