Zeer geslaagde jeugdviswedstrijd Koningin Julianaschool

Woensdag 10-06-2015
KOLLUM - De leerlingen van groep 8 waren ’s morgens al vroeg  in afwachting van hun educatieve vislesdag. De vrijwilligers waaronder de Visjuf van de Jeugdcommissie van de HSV Leeuwarden werden verwelkomt door juf Wiersma en na een wederzijds voorstelrondje kon de les snel beginnen.De visles bestaat uit een aantal delen: ruim een uur biologie in de klas, eigen vistuigje maken, in en uitspannen van een vaste hengel en het leren onthaken van een vis.

Tijdens de ochtend komt in de klas aan bod welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, hoe ze onder water kunnen ademen en allerlei visvragen die de kinderen zelf bedenken. Zoals bijvoorbeeld; heeft een vis zintuigen? Hoe groot is de grootste vis die je in Nederland tegen kunt komen?  Hoeveel tanden heeft een snoek en waar lijkt hij op? Deze keer leek hij op een vliegtuig vond een van de leerlingen, want hij is gestroomlijnd en kan snelheid ontwikkelen.  Hoe planten palingen en stekelbaarzen zich voort? Op al die vragen krijgen ze antwoord  in de visles. Tijdens de visles krijgt iedere leerling een lespakket van Sportvisserij Nederland, dat bestaat uit een leuk en leerzaam werkboek en een drietal zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen.

Stap voor stap wordt door de leerlingen zelf een tuigje gemaakt met een dobber, loodjes en een haak. Het tuigje kunnen ze s middags gebruiken bij de visexcursie en later mee naar huis nemen. De leerlingen leren eerst de handen nat te maken alvorens de vis beet te pakken dit om de vis niet te beschadigen. Zij leren hoe ze een vis kunnen onthaken en altijd een vis netjes terug te zetten in het water. Maar ze hebben ook iets geleerd over hoe vissen te herkennen en de sportvisserij. En natuurlijk neem je een vergunning mee als je gaat vissen!

Tijdens de visexcursie was het opvallend dat op één plaats vis werd gevangen door een vijftal leerlingen, voor de anderen was het ( op één leerling na die nog een visje ving) een beproeving van geduldig afwachten, maar helaas geen vis. Ondanks de weinig gevangen vis werd het toch een leerzame leuke dag. De leerlingen hebben in ieder geval geleerd dat vissen een fantastische manier is om  contact te krijgen met de natuur. Maar ook te leren genieten van het buiten zijn, door aan ze te vertellen over de wondere onderwaterwereld en ze respect bij te brengen voor planten en dieren. Vissen is spanning en ontspanning tegelijk. De spanning van het spel en het onbekende, de ontspanning van het even lekker tot rust komen. Een gezonde tegenhanger van games, computers en tv.

Als verassing kregen de leerlingen na afloop nog een vaste hengel een visdiploma en een goodybag uitgereikt namens HSV Leeuwarden en na een luid hoera voor het zestal vrijwilligers ging een ieder voldaan naar huis.
Het was een geslaagde visdag! Magda Nelen, Visjuf Sportvisserij Fryslân, Voorzitter Jeugdcommissie HSV Leeuwarden.

terug naar overzicht
Zeer geslaagde jeugdviswedstrijd Koningin JulianaschoolZeer geslaagde jeugdviswedstrijd Koningin JulianaschoolMeer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-17:00 | De Simmer (Herh.)
17:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie