Zwaagwesteinde in spectaculaire derby onderuit bij SC Twijzel · Foto('s): VV Zwaagwesteinde
  VV Zwaagwesteinde

Zwaagwesteinde in spectaculaire derby onderuit bij SC Twijzel

zondag 30 oktober 2022

TWIJZEL – Zwaagwesteinde is er in de uitwedstrijd tegen SC Twijzel niet in geslaagd om de punten mee naar De Westereen te nemen. Zwaagwesteinde knokte zich nog voor de rust van een 3-1 achterstand terug naar 3-3. Maar net na de 3-3 van Jorrit Hansma was het Pieter Henstra die in de slotminuut van de eerste helft zijn tweede gele kaart pakte en met rood moest vertrekken. Met een man minder hield Zwaagwesteinde het de tweede helft lang vol, maar was het in de slotfase invaller en oud-Zwaagwesteinde speler Wytze Pilat die Zwaagwesteinde in rouw dompelde en de winnende treffer maakte (4-3).

Zwaagwesteinde begon de wedstrijd uitstekend. Vanaf de eerste minuut werd de aanval gezocht en in de tweede minuut werd een vrije trap verdiend op een kansrijke positie. Justin Sletering belastte zich met dit klusje en schoot de vrije trap prachtig binnen: 0-1. Na de 0-1 was het SC Twijzel dat op jacht ging naar de gelijkmaker. In de 4e minuut werd Johannes Storm weggestuurd in de diepte, maar doelman Marvin Heidstra kwam op tijd zijn goal uit en kon de bal tijdig onderscheppen. Even later was het aanvoerder Hielke van der Meulen die met een lange bal opnieuw Johannes Storm in de diepte wegstuurde, de snelle aanvaller kreeg alle ruimte en wist doeltreffend uit te halen: 1-1. Na de gelijkmaker drukte SC Twijzel door en wist in de 12e minuut op voorsprong te komen. Een doorgekopte bal bracht Johannes van der Meulen vrij voor de goal, waarna hij de bal eenvoudig achter doelman Marvin Heidstra wist te schieten: 2-1. Na de voorsprong golfde het spel op en neer, Zwaagwesteinde kreeg nog een mogelijkheid via Justin Sletering, maar zijn puntertje ging naast het doel van SC Twijzel. In de 18e minuut was het SC Twijzel dat dicht bij uitbreiding van de voorsprong was, maar de vrije trap van Hielke van der Meulen trof de lat. SC Twijzel wist uiteindelijk tocht op 3-1 te komen, het was opnieuw Johannes Storm die wist te scoren. Zwaagwesteinde gaf niet op en probeerde de bakens te verzetten. Dit lukte uiteindelijk ook zij het met wat geluk. Jorrit Hansma probeerde in de 37e minuut uit te halen, maar zijn inzet werd geblokt, in tweede instantie deed Hansma nog een poging, waarbij zijn schot via een verdediger van SC Twijzel achter doelman Richard Zwaagstra in het doel belandde: 2-3. Zwaagwesteinde gaf nog een keer vol gas en wist voor rust zelfs de gelijkmaker te forceren. Het was opnieuw Jorrit Hansma, zo’n beetje de kleinste man van het veld die met een rake kopbal de 3-3 op het scorebord zette. Hiermee was de eerste helft nog niet ten einde. Want vlak na de gelijkmaker was het Pieter Henstra die zijn tweede gele kaart pakte en met een rode kaart moest vertrekken. Een fikse tegenvaller zo net na de gelijkmaker. Na een enerverende eerste helft stond er een 3-3 ruststand op het scorebord.

Na rust moest Zwaagwesteinde dus met een man minder verder, maar dit was aanvankelijk niet te zien. Het was zelfs Zwaagwesteinde dat na rust de beste kans kreeg. Daarbij wisten Jan Eisma en Jorrit Hansma af en toe dreigend op te duiken voor het doel van Richard Zwaagstra. In de 52e minuut ontstond ook een grote kans. Jorrit Hansma werd onderuit gehaald, maar de dienstdoende scheidsrechter Broersma gaf voordeel waarna Jan Eisma er met de bal vandoor kon gaan en maar net over schoot. Bij Zwaagwesteinde vloeiden de krachten langzaam weg en men werd steeds meer achteruit gedwongen door SC Twijzel. Johannes Storm wederom een aantal malen dreigend, maar de verdediging van Zwaagwesteinde kon steeds tijdig ingrijpen of doelman Marvin Heidstra stond in de weg. In de 64e minuut was SC Twijzel heel dichtbij de voorsprong, een goede aanval kende invaller Wytze Pilat als eindstation, maar zijn schot spatte via de onderkant van de lat uit het doel. Zwaagwesteinde kwam met de schrik vrij. Even later was het aan de andere kant Jan Eisma met een hard schot in de korte hoek, maar doelman Richard Zwaagstra was attent en redde prima. In de 75e minuut was het SC Twijzel met een goede aanval over links, waarbij Hielke van der Meulen in scoringspositie kwam, maar zijn inzet ging ruim over. Zwaagwesteinde probeerde de gelederen gesloten te houden en een punt over de streep te trekken. Maar spijtig genoeg moest het in de 84e minuut alsnog capituleren. Het was invaller Menno Blom die met een boogballetje dwars door het centrum een andere invaller Wytze Pilat vrij wist te spelen, waarna Pilat zijn oude club in rouw dompelde en de 4-3 aantekende. Zwaagwesteinde zette in de slotfase nog eens alles op alles, maar wist niet meer te scoren. De grootste kans in de tegenstoot was nog voor SC Twijzel maar de poging van Siemen Sake Kamstra ging naast het doel van Marvin Heidstra. Het bleef zodoende bij 4-3 voor de thuisploeg.

Wederom een nederlaag voor Zwaagwesteinde, waarbij de nodige parallellen waren te trekken met de wedstrijd tegen Anjum twee weken eerder. Ook toen kwam de ploeg goed terug na een achterstand en moest men een helft met 10 man verder na een rode kaart en incasseerde het uiteindelijk een nederlaag. Volgende week weer nieuwe ronde nieuwe kansen. Zwaagwesteinde ontvangt dan thuis Minnertsga.

Auteur: Redactie RTV NOF

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00