Zwaagwesteinde laat geen steek vallen tegen Ropta Boys · Foto('s): Henri van Wieren
  Henri van Wieren

Zwaagwesteinde laat geen steek vallen tegen Ropta Boys

zondag 14 april 2019

Zwaagwesteinde heeft afgelopen zaterdag zonder al te veel moeite afgerekend met Ropta Boys. De thuisploeg speelde beslist geen goede wedstrijd, maar dit was ook niet nodig tegen de zwakke gasten uit Oosternijkerk: 3-1

Ropta Boys had uit de laatste 5 matchen slechts 1 punt behaald. Het plan was dan ook om met zijn allen voor de goal te hangen en te gokken op de counter. De gasten stonden meestentijds met 11 man op eigen helft, maar het werkte wel. Dat lag ook aan Zwaagwesteinde dat een zeer zwakke eerste helft speelde. De thuisploeg wist geen kans te creëren. Het enige gevaar kwam uit een paar hoekschoppen, maar echt dicht bij een doelpunt was de thuisploeg nu ook weer niet.

Van de counter van Ropta Boys kwam ook al niet veel terecht. Éénmaal moest doelman Johan Jan Kleefstra buiten zijn zestienmetergebied handelend optreden om een kans te voorkomen. In de 45ste minuut leverde het eerste schot tussen de palen zowaar een doelpunt op. De thuisploeg verdediging greep bijzonder zwak in, waarna Simon Dijkstra de bal van een meter of zestien met een soort volley net naast de paal deponeerde: 0-1

Na rust tapte de thuisploeg uit een iets ander vaatje en had men aan een goed kwartier genoeg om Ropta Boys op de knieën te krijgen. De eerste kans was overigens nog wel voor de gasten, een behoorlijke ook. Simon Dijkstra miste de bal in vrijstaande positie uit een hoekschop. Na 53 minuten kwam Zwaagwesteinde langszij. Een vrije trap van de zijkant van Lieuwe de Roos werd geblokt, waarna De Roos de bal nogmaals hoog voor de pot gooide. Doelman Johannes de Groot verzuimde uit te komen, waarna Henk “De Tank” van der Wal snoeihard raak kopte: 1-1.

Twee minuten later had Wymer de Vries al voor een voorsprong kunnen zorgen, toen de doelman en een verdediger van de gasten elkaar mis verstonden. De Vries kwam tussenbeide, plaatste de bal langs De Groot maar ook naast de verkeerde kant van de staander. In de 62ste minuut kwam Zwaagwesteinde wel op voorsprong, toen Lieuwe de Roos de bal na een slecht weggewerkte hoekschop nogmaals voor slingerde. Of Louwrens Wagenaar de bal nog schampte of niet, daarover bestaan verschillende verhalen. Maar het resultaat was hetzelfde: de bal verdween in de verre hoek. In de 67ste minuut besloot arbiter Boland dan eindelijk ook om zijn duit in het zakje te doen deze middag. Een buiteling van Jan Eisma, terwijl de bal niet in de buurt was, werd beoordeeld als een overtreding door een Ropta man en de bal ging op de stip. Lieuwe de Roos achter de bal en die mist nooit: 3-1.

Invaller Kevin Fennema kon vlak hierna na een zoveelste Ropta ketser van 40 meter alleen op doelman De Groot af. Die stond ver voor zijn doel en dus was het idee van een lob niet slecht. De uitvoering wel. Een kwartier voor tijd moest de thuisploeg plots met zijn tienen voort. Martin Kool zette een blok om Jan Eisma te verhinderen bij de bal te komen. Eisma liep vervolgens Kool in de rug, die met veel bombarie naar de grond ging. Arbiter Boland gaf Eisma rood, een al net zo belachelijke beslissing als bij de strafschop. Voor deze wedstrijd maakte het niet uit, want Ropta Boys slaagde er ook met een man meer niet in om het leer 3 keer achter elkaar naar dezelfde kleur te spelen. Maar voor de komende wedstrijd(en) zal Eisma met zijn snelheid en power toch wel worden gemist.

En dus een beetje een dubbel gevoel na de zevende zege op rij. Koploper Leovardia en nummer 2 Kollum wonnen ook, de kop van de ranglijst blijft onveranderd. Volgende week speelt Zwaagwesteinde uit tegen rode lantaarn Dokkum, waartegen men thuis niet verder kwam dan een gelijkspel.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00