VV Zwaagwesteinde lijdt zure nederlaag tegen VV Zuidhorn · Foto('s): Henri van Wieren
  Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde lijdt zure nederlaag tegen VV Zuidhorn

zondag 01 december 2019

Na een aantal kansloze nederlagen, was de nederlaag van afgelopen zaterdag er eentje met perspectief. Voor rust hielden de gasten uit Zuidhorn de thuisploeg weliswaar in leven, maar na thee waren de rollen volledig omgedraaid. Zwaagwesteinde wist echter de grote kansen niet om te zetten in een doelpunt en kreeg in blessuretijd het deksel nog op de neus: 1-2

Net als de thuisploeg (zeven nederlagen op rij) zitten ook de gasten uit Zuidhorn in een wak. Na een sterke start (12 uit 4) pakte de ploeg nog maar 1 schamel puntje. Bij de thuisploeg voegde Erik Vellinga zich deze week bij de reeds geblesseerden Dennis Stienstra en Lars Rozema, terwijl Jan Venema in de warming up afhaakte. En halverwege de eerste helft eiste ook Jan Smid zijn plaats op in de ziekenboeg.

Toen was de stand overigens al 0-1, gescoord uitgerekend op een moment dat de thuisploeg wegens de blessurebehandeling van Smid met zijn tienen stond. Jaap Jacobs toucheerde een vrije trap voldoende om doelman Marvin Heidstra te passeren. In het vervolg miste diezelfde Jacobs nog 2 grote kansen en verdween een schot van Kevin van der Kooi rakelings naast. Bij Zwaagwesteinde lukte er weinig, al ging het dankzij een schitterende vrije trap van Marco van Leijen wel met een gelijke stand de rust in.

Hoe anders was het na de thee, waar er bij de gasten vrijwel niets meer goed ging en waar Zwaagwesteinde haar beste 45 minuten van het seizoen speelde. Vlak na rust kreeg Ronaldo Jansen vrij baan richten het gastendoel. Hij zag zijn poging echter prima gepareerd door doelman Lars Striesenou, die even later met de nodige moeite een als voorzet bedoeld schot van Jan Eisma tot corner kon verwerken. Uit de hoekschop zag de voor de tweede keer uit pensioen teruggekeerde Louwrens Wagenaar zijn poging in eerste instantie op de doellijn gestopt, waarna zijn spectaculaire rebound via een groenhemd net naast belandde.

De beste kans moest nog komen, want op het uur ging doelman Striesenou onder een voorzet van Lieuwe de Roos door, waarna Jan Eisma de bal vanuit een lastige hoek op de paal kopte. De rebound voor Ronaldo Jansen leek echter niet te missen, maar zowat op de doellijn staand wist Jansen de bal zelfs nog over de ballenvanger te schieten. Bij Zuidhorn lukte helemaal niets meer, al hadden de gasten wellicht een penalty kunnen krijgen toen doelman Heidstra spits Jacobs na een luchtduel naar de grond trok. Diezelfde Heidstra pakte even later een verkeerd geraakte terugspeelbal van Henk van der Wal op. De arbiter beoordeelde dit als een bewuste terugspeelbal, het liep voor de thuisploeg met een sisser af. Tien minuten voor tijd werd een actie op Jan Eisma door de arbiter beoordeeld als een overtreding. Daar viel over de twisten, de plaats delict echter ook. Want dat leek toch wel binnen de beruchte lijnen te zijn. Maar het werd een vrije trap, door Lieuwe de Roos rakelings over geknald.

In de blessuretijd kreeg dit treffen uiteindelijk toch nog een winnaar, toen de thuisploeg na een inworp niet adequaat ingreep en Jaap Jacobs kon profiteren.Een zure nederlaag voor de equipe van Kleefstra en Spek, maar ook een wedstrijd waar ze verder mee kunnen. Te beginnen volgende week tegen Hardegarijp, dat eveneens nog maar 4 punten kon sprokkelen. En de laatste wedstrijd voor de winterstop is tegen rode lantaarn Nijland, cruciale weken dus voor Zwaagwesteinde.