Bouwbedrijf v/d Haak en Bijlstra 125 jaar · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Bouwbedrijf v/d Haak en Bijlstra 125 jaar

donderdag 26 mei 2016

Door het boven water komen van een advertentie waarin het 35 jarig huwelijks jubileum op 15 mei 1926 van Berend van der Haak en Berber Viersen werd aangekondigd.

Dit betekend dat het 125 jaar geleden dat Berend en Berber getouwd zijn. Mede na onderzoek door Ybele Steenstra is gebleken dat Berend van der Haak en Berber Viersen  getrouwd op 15 mei het bouwbedrijf in 1891 op het huidige adres als wagenmakerij aan de Eelke Meinertswei zijn gestart. Berend van der Haak werd begin mei 1891 ingeschreven in het register bij de Gemeente als “Nederlands Herformd wagenmaker “ dus 125 jaar geleden.

In ongeveer 1927 heef hun zoon dhr. Pieter van der Haak het bedrijf overgenomen en werden de werkzaamheden uitgebreid met klussjes bij vooral boeren rondom en in Westergeest. In 1954 kwam Jacob Bijlstra in het bedrijf en werden de werkzaamheden uitgebreid met allerhande bouwwerkzaamheden waaronder ook bouwen van woningen.De eerste woning die werd gebouwd is de woning aan de Eelke Meinertswei nr. 9 waar nu de fam. Rekker woont. Jacob Bijlstra trouwde met de dochter Frouwkje van Pieter en Jitske van der Haak. Het begin van de firma van der Haak en Bijlstra. Wat ook nu nog de naam van het huidige bedrijf is.

Er is in de Jaren veel veranderd het eerste snellere vervoermiddel was een brommer en in 1960 de eerste auto heel wat anders dan de hoge wagen op houten wielen die met mankracht moest worden voortbewogen waar vooral de brug over de trekvaart richting Triemen  een behoorlijk opstakel bleek te zijn.

In de jaren ’70 werden de eerste ligboxstallen gebouwd met als eerste de stal van de fam. Sjoerd van der Schaaf op de Triemen. Vanaf de jaren 1975 hebben de zonen van Jacob en Frouwkje, Durk Oebele Jilles en Jan het bedrijf overgenomen. De vierde generatie dus.

Met de laatste jaren als bedrijf ook eigenaar van de opslagloodsen op “De Bonte Hûn”voor opslag van boten caravans e.d. met verhuur van bedrijfruimten  voor verschillende bedrijven. Een hele verandering in 125 jaar van wagenmakerij tot een veelzijdig bouwbedrijf  van restauraties , nieuwbouw en betonwerk .

Dit jubileum is afgelopen vrijdag gevierd met personeel kennissen en vooral de familie in het bijzonder  moeder, beppe en oerbeppe Frouwkje Bijlstra van der Haak.

Bouwbedrijf v/d Haak en Bijlstra 125 jaar · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?