AFGELAST: 29e Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland

Vrijdag 21-02-2020
Waar:
Noardeast-Fryslân
Wanneer:
Zaterdag 14-03-2020
14-15 en 21-22 maart a.s. zijn de ateliers van beroepskunstenaars in het Lauwersland weer geopend voor publiek. Belangstellenden kunnen een route volgen vanaf de waddenkust in Noordoost Friesland tot aan de Ommelanden nabij Groningen. Starten kan op elk punt in de route en de toegang is gratis. Het thema van deze route is: ‘Verborgen Betekenis’.

Twee woorden, allebei afzonderlijk zijn het verschillende begrippen. Maar in deze combinatie krijgen zij een heel andere dimensie. Als je je daarin verdiept lijkt het of in het leven van de mens, jong en oud, deze woordcombinatie veelvuldig een rol speelt. Het begint al op jonge leeftijd: in sprookjes wordt een grote betekenis aan het begrip verborgen betekenis gehecht; denk aan een troostende werking, blijdschap en opvoedkundige boodschappen. De uitleg is o.a. dat een kindergeest nog sterk verbonden is met de spirituele werelden en daardoor ontvankelijk is voor de levenslessen die verborgen zitten in sprookjes en dat die lessen een belangrijke rol kunnen gaan spelen op latere leeftijd. Wij zijn benieuwd of de bezoekers de verborgen betekenissen in de kunst willen of kunnen ontdekken.

De deelnemende kunstenaars zijn: Reinier van der Berg, Elise Klinkert, Caroline Penris, Erwin Stienstra, Arda Barten, Noor Agter, Reny Kramer, Theo Leijdekkers, Lea Laarakker, Arie Jekel, Elisabeth Donkers, Sanne Bergsma, Fons Hoiting, Hans Krakou, Marijke Buurlage, Marcel van Zijp, Paul Andringa, Mascha de Lange, Wietske Hellinga, Trix de Waal, Koos Zwiers, Patriz de Bruijn en een kunstenaarsgroep bestaande uit: Stefan Belderbos, Ab Hofstra, Jan Hofstra, Martijn Pieck en Elske Klik.

Daarnaast zijn drie gastdeelnemers uitgenodigd om zich te presenteren met kunst, speciaal geïnspireerd op het thema. In het voormalige atelier van architect Gunnar Daan in Oosternijkerk nodigt Monique Verbruggen belangstellenden uit om een kijkje te nemen in de verborgen betekenis van haar caleidoscopen. Kamilė Česnavičiūtė uit Litouwen toont in Galerie Gewaagd in Hornhuizen haar schilderijen. En in het prachtige historische pand Oosterhouw laat Muxingye Chen uit China bijzondere videokunst zien. Kamilė en Muxingye zijn beiden pas afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva in Groningen.

De route is ongeveer 200 km. en kan in verschillende etappes gereden worden. Zij leidt langs de mooiste plekjes in het Lauwersmeergebied, zodat bezoekers naast de kunst ook volop van landschap en cultuur kunnen genieten. Er zijn twee informatiepunten in de route waar men tevens van een hapje en drankje kan genieten. Op alle punten in de route kan men voor 3 euro een handzame brochure kopen met uitgebreide informatie over de deelnemers en een routekaart. Flyers zijn gratis beschikbaar en op de website is ook alle informatie te vinden.
Aan de route is de Kans-op-Kunst Loterij verbonden. Bezoekers kunnen op elk punt in de route voor 5 euro een lot kopen waarop ze zelf de kunstenaar kunnen invullen waarvan ze graag een kunstwerk ter waarde van 500 euro zouden willen winnen. De loten kunnen op elk punt tot aan het einde van de route weer worden ingeleverd.
De kunstenaars zijn alle dagen zelf aanwezig om bezoekers te vertellen over het proces van het kunst maken en vragen te beantwoorden. Ze stellen de gesprekken zeer op prijs. Uiteraard kan men op deze routedagen ook een kunstwerk aanschaffen.

De ateliers zijn geopend op za/zo 14-15 en 21-22 maart van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Alle informatie over de route en de kunstenaars is te vinden op www.kunstaanhuis.nl. Hier kan men zich ook opgeven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

terug naar overzicht
29e Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland
© Foto's: Eigen foto

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | RTV Metalcafé
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie