36ste elfstedenroeimarathon 2022 een feit · Foto('s): Natalie Balanina
  Natalie Balanina

36ste elfstedenroeimarathon 2022 een feit

zondag 22 mei 2022

LEEUWARDEN – Vrijdag 27 mei klokslag 20.00 uur zal Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden, het startschot lossen van de 36elfstedenroeimarathon. Dit vanaf de Stanfries X, het trotse vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

Onze vereniging, Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille, is uitermate content met het wederom kunnen organiseren van de elfstedenroeimarathon. De afgelopen twee jaren hebben we aangepaste marathons georganiseerd om voor roeiend Nederland bij te dragen om binnen de COVID-maatregelen een passende evenement te organiseren. in september 2020 een marathon voor skiffs en in mei 2021 een marathon met C2 boten met ploegen van 6 personen in estafettevorm.

De marathon van dit jaar telt 70 teams, waarvan 15 buitenlandse teams uit Duitsland, België en een damesteam uit Zwitserland. Net als voorgaande jaren verschijnen er 12 studententeams, waarvan 4 uit Duitsland, aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zij dragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en gaan de concurrentie aan met de meer ervaren marathon-roeiers. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg.

Recordjacht?

Op voorhand zijn er geen favorieten aan te wijzen. Na de laatste reguliere elfstedenroeimarathon in 2019 zijn de samenstelling van teams dermate gewijzigd dat we hierover geen enkele uitspraak durven te doen. En daarbij zijn we van mening dat gezien de beperkte voorbereiding op deze monstertocht alle deelnemende teams favoriet zijn!

Start en finish

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Aldtsjerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via de gemeente Waadhoeke richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 28 mei rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (Avondsterweg 13, nabij de Froskepôlle).

Volgen

Een groot aantal ploegen – met name de wedstrijdteams – kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio