3D-printen en -scannen bij Evenredig · Foto('s): 

3D-printen en -scannen bij Evenredig

dinsdag 30 september 2014

Jolmer Tilstra van Evenredig heeft zich verdiept en geïnvesteerd in de mogelijkheden van scannen en printen in 3D. Deze revolutionaire vorm van productontwikkeling past goed bij de innoverende insteek van Evenredig. Sinds kort heeft het bedrijf zowel een professionele 3D-printer als -scanner in huis. “Net als andere regio’s in Nederland heeft ook Dokkum nu een state of the art 3D-printer en -scanner tot zijn beschikking. We nodigen u graag uit om kennis te maken met de vele mogelijke toepassingen!”, aldus Tilstra.

Een 3D-printer produceert driedimensionale objecten op basis van digitale bouwtekeningen. De printer van Evenredig maakt met name gebruik van de zogenaamde FDM-techniek (Fused Deposition Modeling). Hierbij worden gesmolten polymeren op een glad oppervlak afgezet, en het model wordt zo laagje voor laagje opgebouwd. Een product fabriceren duurt ettelijke uren en is afhankelijk van onder andere de grootte en vulstructuur van het object en de gewenste dikte van het materiaal. Als printmateriaal wordt vooral het zogenaamde PLA (Polylactic Acid) gebruikt, dit is een biologisch afbreekbaar soort kunststof. Bij dit proces komen geen giftige dampen vrij.

Tilstra vindt printen in 3D een moderne vorm van ambachtelijk werken. Zo heeft hij zelf een houder voor de ‘hand-held’ scanner bedacht en getekend met een speciaal 3D-tekenprogramma. “Met deze houder zet je een scanner heel gemakkelijk vast op je laptop. Zo heb je als gebruiker perfecte, stabiele beelden.” De beelden worden door middel van een laserstraal in een zogenaamde ‘puntenwolk’ van miljoenen punten omgezet naar een 3D-beeld. Dit kun je vervolgens direct printen. De mogelijkheden zijn enorm. Denk aan prototypes voor de medische en technische markt. Ook is het bedoeld voor zakelijk gebruik zoals maquettes voor bouwbedrijven en architecten, of behuizingen voor technische apparatuur en giveaways voor klanten. Zelfs telefoonhoesjes, kapotte onderdeeltjes van apparaten en steunzolen kun je op maat maken. Alles bij Evenredig in huis geprint. Bovendien kan elk ontwerp worden gecustomized naar eigen wens en smaak.

Evenredig wil deze geavanceerde techniek graag delen met de regio. Het bedrijf levert de benodigde kennis en support en is betrokken bij het hele proces, vanaf idee en ontwerp tot oplevering. “We zijn nu op zoek naar kruisbestuiving en willen nieuwe concepten uitwerken in samenwerking met andere bedrijven. Hebt u vragen, eigen ideeën of wilt u gewoon eens een kijkje komen nemen hoe alles in zijn werk gaat? U bent van harte welkom. Mail of bel ons gerust voor een afspraak.”

Meer informatie: www.evenredig.nl en www.facebook.com/evenredig

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio