5e Noordelijke bodemvondstendag een groot succes · Foto('s): 

5e Noordelijke bodemvondstendag een groot succes

zondag 27 februari 2011

Meer dan honderd detectorspecialisten en amateur archeologen kwamen zaterdag 26 februari met hun gevonden schatten naar het IJstijdenmuseum te Buitenpost. Lammert Postma van het museum sprak van een groot succes. Honderden munten en artefacten werden door de detectorspecialisten Cees Leenheer en Johan Koning onder de loep genomen.

De muntvondsten varieerden van prachtige Romeinse munten van rond het begin van de jaartelling tot prachtige middeleeuwse Zweedse en Engelse munten. Ook veel zilveren munten passeerden de tafel. Evert Kramer van het Fries museum en de Friese historicus Jan Zijlstra kregen zaterdag als eerste een paar prachtige vijftien eeuwse kannen onder de neus. Op zich zijn de gebakken kannetjes niet zo bijzonder vertelde Jan Zijlstra maar de staat waarin ze verkeren zijn uniek. Puntgaaf beoordeelde hij en zeker geld waard. Sietske van der Hoek uit Kornhorn had de kannetjes van Pake. Ze had ze meegenomen omdat ze naar het stort dreigen te gaan. Een prachtige gouden stins ring met stenen ingezet gevonden bij een boeren Zathe bij Ferwerd werd door Evert Kramer als zeer uniek bestempeld.

Zo vind je ze zelden was zijn commentaar. Het topstuk van de dag was gevonden door Jetze Veenstra uit Kollumerzwaag. Onder deze plaats had hij vorig jaar bij het eieren zoeken een vierkant steentje gevonden dat op ene dobbelsteentje leek. Een topvondst aldus Evert Kramer en Jan Zijlstra. Het bleek een dobbelsteen te zijn waarvan er tot op heden nog maar een ander exemplaar in Fryslan is gevonden. Tweede of derde eeuws aldus de kenners en zeer zeldzaam. De eigenaar schonk het prachtige stuk aan het ijstijdenmuseum. Hier hoort het thuis meende hij. Lammert Postma was zeer verguld met deze schenking. Hij had overigens ook een drukke dag. Veel prachtige artefacten ginngen bij hem over tafel. Elizabeth Chafé uit Opende Sm. toonde een prachtig stenen mes. Een beauty aldus Postma. Zo zie je ze zelden. Veel loden stempels en gespen uit ver vervolgen tijden en zilveren spelden die met behulp van een detector waren gevonden maakten het voor de beoordelaars een zeer drukke dag.

© Foto’s: Sake Beerstra

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
5e Noordelijke bodemvondstendag een groot succes · Foto('s): 
5e Noordelijke bodemvondstendag een groot succes · Foto('s): 
5e Noordelijke bodemvondstendag een groot succes · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?