Aangespoelde bruinvissen op het Wad waren drachtig · Foto('s): RTV NOF (archieffoto)
  RTV NOF (archieffoto)

Aangespoelde bruinvissen op het Wad waren drachtig

dinsdag 02 november 2021

WADDENGEBIED – De meeste bruinvissen die eind augustus dood aanspoelden op de Noordzeestranden van de Waddeneilanden, waren vrouwtjes schrijft Omrop Fryslân. De zeezoogdieren waren kort geleden drachtig geraakt, zo laat Universiteit Utrecht weten. Meer dan honderd bruinvissen spoelden aan.

Veel van de bruinvissen zijn na deze universiteit gebracht voor onderzoek door onderzoeker Lonneke IJsseldijk. Zij probeert er met collega’s achter te komen wat er precies is gebeurd. IJsseldijk promoveert op onderzoek over de relatie tussen goed eten en hoe bruinvissen zich voortplanten.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom er eind augustus zoveel dode bruinvissen aanspoelden op met name de Waddeneilanden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de oorzaak van het aanspoelen wordt verricht door een team van onderzoekers van niet enkel Universiteit Utrecht, maar ook Wageningen Universiteit, TNO en het Rijk. Pas aan het einde van dit jaar levert dat mogelijk wat op; op z’n snelst eind deze maand.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio