Aanvraag Waddenfonds voor waddendorpen Dongeradeel · Foto('s): 

Aanvraag Waddenfonds voor waddendorpen Dongeradeel

donderdag 08 oktober 2015

De vier waddendorpen Metslawier, Holwerd, Ee en Paesens-Moddergat bundelen hun krachten. Als onderdeel van het Experiment Duurzame Beschermde Dorpsgezichten Dongeradeel zijn er binnen deze dorpen Dorpsontwikkelingsmaatschappijen (DOM’s) opgericht. Om het unieke karakter van de dorpen te beschermen en de cultuurhistorische waarde te versterken, hebben de DOM’s gezamenlijk het projectplan Waddendorpen 4.0 ontworpen. Met dit plan willen de dorpen de beschermde dorpsgezichten aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers. Voor de uitvoering van het plan is subsidie aangevraagd bij het Waddenfonds.

Deelprojecten

Onder deskundige begeleiding heeft elk dorp een deelproject ontwikkeld. In Metslawier bevindt zich het stinsenterrein van state Unia. Het dorp wil de oude glorie en centrale functie van dit terrein graag herstellen door het voor nieuwe functies geschikt te maken. Ook de omgeving in en rondom de Tsjerkebuorren moet kwalitatief worden aangepakt. De terp wordt beter toegankelijk, zodat de historie van de ‘Tsjerke op ‘e Terp’ weer voor iedereen zichtbaar is.

 

Het doel van het project in Holwerd is om de Hegebuorren in zijn oude glorie te herstellen. De straat met haar karakteristieke hoogteverschil tussen woningen en straatniveau moet door het opknappen van de unieke taluds en gemetselde stoepjes weer een harmonieus geheel worden.

 

Het terpdorp Ee wil de bekendheid als Vlasdorp vergroten. Een van de pijlers daarbij is de hernieuwde functie van museum ’t Braakhok, waar veel machines en werktuigen staan die werden gebruikt in het vlaswerkingsproces. Van deze tentoonstelling moet een volwaardige expositie gemaakt worden. Daarnaast wordt de inrichting van de terp en de naaste omgeving aantrekkelijker gemaakt. Dit uit zich in het aanpassen van de groenvoorziening en het plaatsen van informatieborden. Het plantsoen in het dorp wordt heringericht en opgeknapt tot ‘Flaaksplein’.

 

Paesens-Moddergat is decennia lang een zendlocatie geweest met verschillende vormen van zenden. Het leent zich nog steeds uitstekend voor zendactiviteiten vanwege de voor dit Waddengebied zo karakteristieke elementen: duisternis en schone lucht. De DOM wil nu de zendlocatie gaan gebruiken voor educatie. Op deze plek kan men de fascinatie van het zenden ervaren, wereldwijd signalen opvangen en communiceren via de maan en meteorieten. Het verhaal van de Waddenzee en de noodsituaties die dit met zich mee kan brengen, kan hier worden verteld en verbeeld.

Financiering

Voor financiering van deze projecten hebben de vier DOM’s een aanvraag gedaan bij het Waddenfonds. Het totale project kost ruim € 600.000,- waarvan 40% door het Waddenfonds vergoed kan worden. De dorpen kijken dan ook uit naar een positieve reactie van het Waddenfonds, zodat de plannen uitgevoerd kunnen worden.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio