Actuele gegevens nodig voor bepalen milieurisico’s bestemmingsplan buitengebied Ameland · Foto('s): Ameland in Beeld
  Ameland in Beeld

Actuele gegevens nodig voor bepalen milieurisico’s bestemmingsplan buitengebied Ameland

maandag 26 februari 2024

AMELAND – De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft aangegeven dat er meer duidelijkheid nodig is over de milieueffecten van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van Ameland. In haar advies over het milieueffectrapport van de gemeente Ameland benadrukt de commissie dat de beschreven waarden van natuur, landschap en cultureel erfgoed niet goed gedateerd zijn, waardoor ze mogelijk verouderd zijn. Dit gebrek aan actuele gegevens maakt het moeilijk om een accuraat beeld te krijgen van de milieurisico’s van het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan, dat gericht is op het behouden en versterken van bestaande waarden en enige ontwikkelruimte biedt aan agrarische bedrijven, heeft meer dan tien jaar in beslag genomen. Tijdens deze periode vond het achterliggende onderzoek naar milieugevolgen plaats. Door de langdurige doorlooptijd is onduidelijk van wanneer de gegevens over natuur, landschap en cultureel erfgoed dateren, waartegen de milieugevolgen zijn beoordeeld. Bovendien is het onderzoek naar effecten op natuur en cultureel erfgoed als onvolledig bestempeld, wat resulteert in een onvolledig beeld van de milieurisico’s.

Huidige situatie

Kees Slingerland, plaatsvervangend voorzitter van de Commissie, benadrukt het belang van het vergelijken van toekomstige milieueffecten met de huidige situatie, niet die van slechts een paar jaar geleden. De Commissie adviseert daarom om de huidige waarden van natuur, landschap en cultureel erfgoed duidelijk te beschrijven en vervolgens de effecten van het bestemmingsplan op deze waarden te onderzoeken. Daarnaast raadt de commissie aan om alternatieve plannen uit te werken en de milieueffecten daarvan te onderzoeken, zodat de mogelijke keuzes van de gemeenteraad voor de toekomstige ontwikkeling van Ameland helder worden.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio