Aftrap Onderwijs21: opleidingsnetwerk voor Friese basisscholen

vr. 11 oktober · 08:462013 · 08:46 · Bauke

Innoveren, praktijkonderzoek en het delen van kennis: dat zijn de doelen van het nieuwe opleidingsnetwerk ‘Onderwijs 21’. Dit alles om de kwaliteit van het Friese basisonderwijs structureel te…

Innoveren, praktijkonderzoek en het delen van kennis: dat zijn de doelen van het nieuwe opleidingsnetwerk ‘Onderwijs 21’. Dit alles om de kwaliteit van het Friese basisonderwijs structureel te verbeteren. Op maandag 14 oktober om 16.00 uur geeft Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân, de aftrap van ‘Onderwijs21’ op basisschool Trianova in Leeuwarden.  

In het verleden hebben verbetertrajecten in Friesland gezorgd voor hogere onderwijskwaliteit op basisscholen. Bijvoorbeeld het project ‘Lerende Basisschool’ dat praktijkonderzoek op basisscholen heeft geïmplementeerd. Omstandigheden als bezuinigingen, krimp en een toenemende werkdruk zijn risico’s voor de kwaliteit. Met het project ’Onderwijs21’ willen de samenwerkende partijen zorgen voor duurzame kwaliteitsverbetering in de provincie.

In het project leren basisschoolleerkrachten hoe je praktijkonderzoek uitvoert: van het formuleren van een onderzoeksvraag tot en met het implementeren van de resultaten. De leerkrachten doen zelf onderzoek naar een thema dat speelt binnen de eigen school. Bijvoorbeeld onderzoek hoe je de rekenvaardigheid van kinderen in groep 4 kunt verbeteren of hoe je met videobeelden talenten bij kinderen kunt ontdekken. De leerkrachten worden hierbij begeleid door docenten en lectoren.

Leerkrachten aan het roer

‘Onderwijs21’ gaat ervan uit dat onderwijsvernieuwing van binnenuit moet komen. Leerkrachten zijn de professionals die hiervoor verantwoordelijk zijn. ‘Onderwijs21’ brengt de professional weer aan het roer. Vanuit verschillende basisscholen in Friesland kwam regelmatig de vraag naar een leergang voor duurzame onderwijsvernieuwing. De leergang praktijkonderzoek van Onderwijs21 voorziet in deze vraag. De leergang vindt plaats in tien groepsbijeenkomsten en vier intervisiebijeenkomsten. Daarnaast vindt begeleiding op de werkvloer plaats in twee bijeenkomsten op de eigen basisschool. De deelnemers kunnen gebruik maken van de digitale onderzoekwerkplaats. De website Onderwijs21.nl wordt gebruikt als platform voor kennisuitwisseling. Via deze site kunnen scholen hun eigen onderzoeken presenteren en kennis delen met andere onderwijsinstellingen.

Kick-off

´Onderwijs21’ is een samenwerkingsverband tussen NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool, de Academische Opleiding Leraar Bassionderwijs (RUG), Bovenschools Directieoverleg Fryslân (BDOF), Christelijk Basis Onderwijs Fryslân (CBO) en onderwijsadvies-organisatie Cedin.

Tijdens de kick-off op 14 oktober krijgt het project ‘Onderwijs 21’ het officiële startsein en zijn er presentaties over de inhoud van het project en over innovatie in het onderwijs door middel van onderzoek. Daarnaast wordt een praktijkvoorbeeld gegeven.

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.