Aftrap Skjin Wetter bij Kids First BSO de Westereen · Foto('s): Eigen foto´s
  Eigen foto´s

Aftrap Skjin Wetter bij Kids First BSO de Westereen

dinsdag 11 oktober 2022

DE WESTEREEN – Wethouder Gerben Wiersma van gemeente Dantumadiel was op 10 oktober bij BSO de Westereen aanwezig voor de aftrap van de 6e editie van “Skjin Wetter”. Het grootschalige opruimfestijn, georganiseerd door FMF (Friese Milieu Federatie), staat dit jaar in het teken van microplastics.

Tijdens deze editie van Skjin Wetter gaan ruim 2.000 vrijwilligers op allerlei plekken in en rondom water in Friesland zwerfafval zoeken. Wekelijks krijgen wij het gewicht van een bankpas aan microplastics binnen via onze voeding. Zwerfafval wordt vaak meegevoerd door de wind en komt uiteindelijk in water terecht om vervolgens via riolen, beken, sloten, grachten, meren en rivieren in de zee te belanden. Het zeewater in combinatie met zonlicht breekt grote stukken plastic af tot kleine deeltjes, waardoor microplastics ontstaan. Deze komen in ons voedsel en drinkwater, omdat waterzuiveringsinstallaties ze er niet uit kunnen filteren. Met Skjin Wetter wordt hiervoor aandacht gevraagd én wordt actief gewerkt aan het verminderen van zwerfafval.

Aftrap bij Kids First

Kinderen gezond laten opgroeien is één van de speerpunten van Kids First. De samenwerking met de FMF is een mooie manier om actief met dit thema bezig te gaan. Kids First vindt de boodschap van Skjin Wetter belangrijk: “Kinderen leren niet alleen over duurzaamheid en het milieu, maar ook over gezondheid. Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen in de opvoeding”. Kinderen van Kids First overhandigden bij de aftrap een tekening aan de wethouder en gingen zelf in de buurt van de BSO op zoek naar zwerfafval om op te ruimen.

Auteur: Redactie RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio