Boekpresentatie ´wat woorden nog zeggen´ · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto
donderdag
12
september

Boekpresentatie ´wat woorden nog zeggen´

donderdag 05 september 2019
Locatie: Zuidhorn
Begin datum: donderdag 12 september 2019 00:00

Op donderdagmiddag 12 september 2019, van 15.00 tot 16.30 uur in het Zonnehuis Oostergast, Gemmastraat 14 te Zuidhorn, presenteert Hendrikje Fictorie haar nieuwste boek, ‘Wat woorden nog zeggen’. Haar levenspartner is de hoofdpersoon in het boek en zal deze middag ook aanwezig zijn.

De persoonlijke beleving van een mantelzorger komt tot leven in deze bundel vol liefdevolle beschrijvingen van het leven van alledag met een partner die langzaam verandert in een ander, door een niet nader gedefinieerd ziekteproces. Het vermoeden van dementie klinkt, wordt ontkend, kan niet worden vastgesteld en dient zich desondanks telkens weer aan.

De partners raken elkaar kwijt, vinden elkaar terug en ontwikkelen gaandeweg een vorm om om te gaan met de wijzigingen in de wijze waarop de dagelijkse conversatie plaatsvindt. Ondanks het trieste thema is het een hoopvol boek.

De auteur

Hendrikje Fictorie (1970) is de oudste in een gezin van vier. Vanaf dat taal in geschreven vorm de intrede deed in haar leven las ze elke letter die ze tegenkwam en schreef er zelf vele. Dagboeken, brieven, gedichten, haar persoonlijke oeuvre is divers en breidt zich dagelijks uit. Inspiratiebronnen vormen Anne Frank en Etty Hillesum. Denken omzetten in woorden, gevoelens taal schenken, het zijn de kernpatronen in al haar werk.

Over het boek

Vermoedens van dementie veroorzaken grote ongelijkheid binnen de relatie. Het ‘niet pluis’ gevoel kan lang duren. De fase vóór de diagnose veroorzaakt een toenemend isolement. Dit boek maakt dat isolement inzichtelijk met pogingen het isolement te doorbreken. Uniek aan het boek is het voorstadium, waarin (nog) geen sprake is van een diagnose. Meestal horen we daar pas van nadat de partner opgenomen is of overleden.

De intelligentie van beide partners versterkt aanvankelijk de kloof, maar blijkt ook de kracht die creatieve oplossingen oplevert. Uit een recensie door Noks Nauta (ere-bestuurslid Instituut voor Hoogbegaafde Volwassenen): ‘Hendrikje ziet ook zijn cognitieve achteruitgang, zij merkt dat sneller op dan hij en weet sneller dan de omgeving dat er iets aan de hand is. Haar man kan met zijn hoogbegaafdheid de verschijnselen van cognitieve achteruitgang voor de mensen die hem onderzoeken lang maskeren. Het beeld is ook nog eens sterk wisselend, waardoor ook Hendrikje soms twijfelt.(bron: https://www.ihbv.nl/recensie-wat-woorden-nog-zeggen/)

‘Wat woorden nog zeggen’ (ISBN 9789463861526) is te koop voor €17,-, via http://www.jongboek.nl/books/200792 en via de boekhandel. Trefwoorden: mantelzorg, dementie, liefde, taal.

Voor meer informatie, recensie-exemplaren en/of interviewverzoeken kunt u een e-mail verzenden aan hendrikjefictorie@gmail.com

 

  Eigen foto

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?