Presentatie over windmolens in Energiecafé · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto
dinsdag
18
juni

Presentatie over windmolens in Energiecafé

dinsdag 11 juni 2019
Locatie: Dokkum
Begin datum: dinsdag 18 juni 2019 00:00

Op dinsdagavond 18 juni aanstaande komt de heer Freek van der Lugt van de stichting Dorpsmolens Ternaard in Dokkum in het energiecafé vertellen over de plannen van deze stichting. In Ternaard zijn plannen voor het opwaarderen van de bestaande dorpsmolens. De avond begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. Het energiecafé is gevestigd op de eerste etage van de Prins-fabriek, aan de Rondweg in Dokkum.

Dorpsmolens
De stichting dorpsmolens bestaat sinds 1992. De vijf molens die rond het dorp staan zijn voor tachtig procent in het bezit van de bewoners, verenigd in de stichting. De resterende twintig procent is in handen van een tweetal boeren die de molens op hun grondgebied hebben. De winst uit de vijf dorpswindmolens kwam jarenlang ten goede aan de hele dorpsgemeenschap. Jaarlijks konden daardoor tienduizenden euro’s geïnvesteerd worden in energiebesparing, sociale projecten en verbeteringen van de leefomgeving. De laatste jaren is dat niet meer mogelijk. De molens zijn nu aan vervanging toe en daarover komt de heer van der Lugt vertellen.

Hogere opbrengst
In oktober van dit jaar wordt de eerste nieuwe vervangende molen geplaatst. Deze heeft een jaarlijkse opbrengst die 14 keer zo groot is als de te vervangen molen. De stroom die wordt opgewekt staat gelijk aan die van 8000 zonnepanelen. Voor de vervanging is gebruik gemaakt van crowdfunding. De eerste ronde is reeds gerealiseerd, met name in Ternaard en directe omgeving. Voor het tweede deel dat bestemd is voor de overige vier windmolens wordt in de komende maanden gestart. Tijdens de presentatie legt de heer van der Lugt de details hierover uit.

Energiecafé
Het energiecafé van Elkenien Grien dat sinds 12 april jongsleden gevestigd is in de Prins-Fabriek in Dokkum heeft vaste openingstijden. Elke zaterdag- en woensdagmiddag van 12 tot 16 uur kunnen woningbezitters binnenlopen met vragen over energiebesparing, isolatie, zonnepanelen en tal van andere zaken. Bij officiële feestdagen en tijdens de maanden juli en augustus is het café gesloten. Vanaf september gelden de reguliere openingstijden weer.

Bijschrift foto: De windmolen van familie Hiemstra aan de Nesserweg in Ternaard die vervangen gaat worden.

  Eigen foto

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact