Ambtelijke samenwerking, boosterprik en ondernemersprijs in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Ambtelijke samenwerking, boosterprik en ondernemersprijs in de Weekend Nieuwsshow

zondag 21 november 2021

DE WESTEREEN – Hoe denken de gemeenteraden van Dantumadiel en Noardeast-Fryslân over het stoppen van de ambtelijke samenwerking tussen de beide gemeenten? Beide raden bespreken de kwestie in december. In de Weekend Nieuwsshow van 20 november gaven Romke Postma van Gemeentebelangen Dantumadiel en Bert Koonstra van de FNP in Noardeast-Fryslân alvast een reactie.

Romke Postma gaf aan waarom Gemeentebelangen Dantumadiel opgelucht is over het stopzetten van de samenwerking: “We zien dat medewerkers worstelen met het gigantische gebied wat ze moeten bedienen. Het overzicht is weg en daarmee vaak ook de binding met de dorpen en de mensen die daar wonen. Dit komt de dienstverlening niet ten goede”. Postma wil voor de toekomst de mogelijkheden van combinatie van eigen ambtenaren met andere samenwerkingsvormen onderzoeken.
Bert Koonstra (FNP Noardeast-Fryslân) staat ook achter het voorstel om de samenwerking te stoppen, maar wil niet te veel kijken naar wat er goed en verkeerd is gegaan. “Wij willen het voor Noardeast natuurlijk ook zo optimaal mogelijk hebben en dat blijkt niet te kunnen. Ja dan moet aan het eind van de rit de stekker eruit.”

Boosterprik
Deze week startte GGD Fryslân met het zetten van boostervaccinaties bij ouderen. Ook bij woonzorglocaties van zorgorganisatie Noorderbreedte, zoals Meckama State in Kollum en Toutenburg in Noardburgum, worden binnenkort de extra vaccinaties gezet. Inge Zijlstra-Looman, voorzitter van de Hygiëne- en infectiepreventiecommissie van Noorderbreedte vertelde waarom deze extra vaccinaties worden gegeven aan zowel bewoners als zorgmedewerkers en hoe dit wordt opgepakt op de locaties.

VoorzieningenWijzer
De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zetten samen met corporaties Thús Wonen, Wonen Noordwest Friesland en huurdersvereniging De Bewonersraad de VoorzieningenWijzer in. De VoorzieningenWijzer maakt inwoners wegwijs in sociale voorzieningen en hulp regelingen, zoals toeslagen, vergoedingen, gemeentelijke minimaregelingen en speciale fondsen. Wethouder Jouke Douwe de Vries van Noardeast Fryslan gaf een toelichting.

Energieneutraal Blije en Festival Dokkum
Kevin van Doeveren van Energieneutraal Blije vertelde meer over de plannen om Blije energieneutraal te maken. Zo zal er in samenwerking met de NAM en Shell ingezet worden op een geometrisch warmtenet.

De gemeente Noardeast-Fryslân wil graag van de inwoners horen wat zij van Dokkum vinden en hoe zij de toekomst van de regiostad zien. De gemeente organiseert daarvoor Festival Dokkum met activiteiten zoals een kleurwedstrijd, fotowedstrijd en een Swipocratie voor jongeren. Wethouder Esther Hanemaaijer legde uit wat deze Swipocratie is en nodigde de inwoners uit om mee te praten tijdens twee online bijeenkomsten op 23 en 24 november. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

Ondernemers en beroepen
Hinke Elzinga van Moai mei Blommen uit Oosternijkerk vertelde als prijsvraagsponsor over de warme winterweek die ze samen met een andere ondernemer organiseert.

Herberg Het Rechthuis uit Rinsumageest heeft de eerste Ondernemersprijs van Dantumadiel gewonnen. Eigenaren Theun Plantinga en Mike Kick werden donderdag verrast met deze prijs door onder andere wethouder Rommy Kempenaar. Theun Plantinga gaf in een enthousiaste reactie aan hoe groot de verrassing was en hoe blij de ondernemers zijn met de lovende woorden van de jury en de nominatie die uit het dorp zelf kwam.

Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes vertelde over ‘Beroepen in Beeld’ waarin verschillende mensen over hun bijzondere werk vertellen. Op 15 december staat de tweede editie op de planning met forensisch rechercheur Margaretha Fokker van Politie Noord Nederland.

Verslaggever Gjaldau Sijtsma was vrijdag, op de Dag van de Ondernemer, in Ferwert bij landbouwmachineproducent WIFO Anema. Het bedrijf kreeg bezoek van Gedeputeerde Friso Douwstra.

De uitzending werd afgesloten met een toepasselijke column van Janneke de Boer met als titel: ‘Wurde watst Wolst’.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren bij RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio