Ameland balanceert tussen inkomsten toerisme en leefbaarheid · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Ameland balanceert tussen inkomsten toerisme en leefbaarheid

dinsdag 22 februari 2022

AMELAND – Gemeente Ameland heeft de ambitie om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid, er is te weinig huisvesting voor seizoenwerkers en het eiland heeft steeds meer overlast van het snel groeiende aantal toeristen.

Sinds het begin van de coronacrisis heeft Ameland te maken met een nieuw soort toerist: luidruchtiger, veeleisender en vervuilender. Vaak zijn het Nederlanders die het eiland hebben ontdekt in de tijd dat ze niet naar het buitenland konden.

Toerisme als zegen of vloek

Over het onderwerp toerisme lopen de meningen van de verschillende partijen uiteen. Al levert het problemen op, de sector is een essentieel onderdeel van de economie van het eiland. Uit cijfers van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) blijkt dat 42 procent van alle banen op het Waddeneiland binnen de toerismesector vallen. Niet alleen voor de inwoners is de sector van belang: toerisme is goed voor een kwart van de inkomsten van de gemeente.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen belicht Omrop Fryslân iedere dag een gemeente. Wat speelt er in iedere gemeente en wat valt op? Kijk op Omropfryslan.nl/GR22 voor meer nieuws over de verkiezingen. Deze spagaat tussen leefbaarheid en inkomsten is terug te vinden in de verkiezingsprogramma’s.

Ameland’82 is voorstander van het faciliteren of zelfs bevorderen van het bestaande toerisme. Zo wil de partij inzetten op de nieuwe toeristische markten, zoals zorgtoerisme. De andere partijen vinden juist dat de groei van het toerisme afgeremd moet worden. Ameland Eén stelt dat de drukte vooral merkbaar is in het vervoer: op de weg, op de boot en op de fietspaden.

Toerisme spreiden

De drukte is seizoensgebonden, daarom wil de partij inzetten op het beter sturen van de vervoersstromen. Bijvoorbeeld met het Duitse systeem van milieustickers op auto’s. Bovendien geeft de partij de voorkeur aan meer kleinschalige verblijven en horecazaken, dat zou zorgen voor een betere spreiding van het toerisme.

Dat laatste punt komt bij meer partijen terug. CDA kandidaat-raadslid en natuurliefhebber Martin Oud beklemt dat er nagedacht moet worden over de leefbaarheid van het eiland. Volgens hem moet het eiland zoveel mogelijk autovrij worden gemaakt en moet er een plan komen voor het omgaan met de natuur.

PvdA en Algemeen Belang Ameland zeggen bijna hetzelfde: kwaliteitsverbetering en vernieuwing zijn goed, maar de partijen zien niets in grote nieuwe ontwikkelingen. Duurzaam toerisme is voor PvdA belangrijk. Algemeen Belang Ameland zet ook in op minder grootschalige evenementen.

Huisvesting seizoenwerkers

In het verlengde van het groeiende toerisme ligt de huisvesting van alle serveerders, koks, fietsverhuurders en ander personeel dat de toeristen moet bedienen. Voor de seizoenwerkers is niet altijd meer genoeg plek op het eiland. De inwoners die er het hele jaar hebben verbleven hebben ook last van het tekort aan woningen. Door het oplopende aantal tweede woningen op het eiland blijven er veel minder betaalbare woningen over voor bijvoorbeeld de starters die op het eiland willen blijven.

Op het moment worden vaak al bestaande woningen in dorpen opgekocht voor huisvesting voor personeel. Tot nu toe moeten de werkgevers namelijk zelf zorgen voor onderdak voor hun werknemers. Het bleek dat daar eind 2021 in een aantal gevallen niet de goede vergunningen voor waren.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio