Ameland daagt jongeren uit ‘een eilander te worden’ · Foto('s): 

Ameland daagt jongeren uit ‘een eilander te worden’

dinsdag 22 oktober 2019

Waddeneiland Ameland lanceert – geïnspireerd door Texel – een eigen horecaopleiding in samenwerking met de Middelbare Hotelschool Friesland. Met de oprichting van de Ameland Academy slaan horecaondernemers op het eiland de handen ineen, om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. Deelnemers aan de Academy kunnen betaald leren op het eiland, krijgen er betaalbare zelfstandige woonruimte én een baangarantie.

Op Texel startte in september dit jaar de eerste groep horecaleerlingen in een volgeboekte klas. Tweeëntwintig deelnemers – een mix van eilanders en jongeren van het vasteland – leren, werken en wonen sindsdien op het eiland. Voor het nieuwe jaar opent nu Ameland de inschrijvingen. Via www.amelandacademy.nl kunnen mensen zich aanmelden voor het leerjaar dat start in februari 2020.

Van Stad naar Wad
Jaarlijks ontvangt Ameland rond de zevenhonderdduizend toeristen. Zij vormen voor de eilanders een belangrijke inkomstenbron en zorgen voor veel werkgelegenheid. Maar Ameland vergrijst en vooral in de horeca loopt het personeelstekort rap op. Onder het motto ‘wie niet verjongt, vergrijst’ nemen ondernemers nu zelf het heft in handen. Met de ontwikkeling van een schoolcampus, een intensief leerprogramma – de reguliere opleiding van twee jaar in één jaar, aangevuld met bijzonderheden die het eiland te bieden heeft – en een brede samenwerking met ondernemers, onderwijs en politiek, lanceert het Waddeneiland een formule waarmee het jongeren op het eiland wil houden én jongeren van het vasteland uitnodigt een eilander te worden.

Meld je Aan
Tot en met december kunnen avontuurlijk aangelegde jongeren zich aanmelden voor de Ameland Academy. Twintig mensen met liefde voor de horeca die een niveau 2 of 3 diploma ambiëren (kok, gastheer/gastvrouw) én zelfstandigheid, kunnen na toelating vanaf februari meedoen. Of iemand nu houdt van drukke strandtenten of meer exclusieve keukens, van grote hotels of boetiek varianten, Ameland heeft het allemaal.

Heb jij ook interesse? Meld je dan aan via www.amelandacademy.nl

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact