Ameland en grutto in de hoofdrol in nieuwe film van Ruben Smit · Foto('s): Omrop Fryslân, Remco de Vries
  Omrop Fryslân, Remco de Vries

Ameland en grutto in de hoofdrol in nieuwe film van Ruben Smit

woensdag 08 juni 2022

AMELAND – In Ruben Smit zijn nieuwe, grote natuurdocumentaire Grutto speelt Ameland en zijn grutto’s een hoofdrol. De koning van de weide wordt gevolgd van Senegal tot Nederland, met ook een uitstapje naar de hoogveenmoerassen van Estland.

De Friese natuurfilmmaker Ruurd Jelle van der Leij uit Oldeholtpade heeft vooral de hele ecologie gefilmd in Nederland, van de aankomst van de grutto’s tot en met de broedtijd.

Hij filmde vooral op Ameland, omdat hij daar na de Wadfilm van Ruben Smit hele goede contacten had opgedaan. Maar ook omdat er geen steenmarters of vossen zitten, waardoor hij er bij het filmen niet bang voor hoefde te zijn per ongeluk roofdieren naar de nesten te lokken.

En natuurlijk omdat het op het Waddeneiland wemelt van de grutto’s en andere weidevogels. “Als je nog grote, ouderwetse taferelen wil zien qua weidevogels dan is het op Ameland echt fantastisch”, vindt Van der Leij.

Estland
Maar de grutto is als soort niet als weidevogel begonnen, maar als een moerasvogel. Daarvan is nog een kleine populatie van maximaal driehonderd stelletjes terug te vinden in Estland, waar hij ook opnames heeft gemaakt voor de film.

Van der Leij: “Daar graven wij het hoogveen af en ligt er een schip uit Delfzijl in de haven. Het wordt hier verkocht als potgrond. Ik film voor mij korhoen en grutto en achter mij waren ze aan het graven. Weet je. Als je dat ziet is het heel moeilijk om nog gemotiveerd te blijven.”

Grutto

Waar hij wel controle over heeft, is zijn eigen, kleine natuurterrein in Oldeholtpade: zijn woonplaats. Het is een nat stukje land met veel stenen. Het wemelt er van insecten waar Van der Leij volop van kan genieten met zijn camera en macrolens.

Binnenkort gaat Van der Leij weer naar Ameland om daar een film te maken over het strand en de strandbroeders. Van Grutto heeft hij de eindmontage nog niet gezien, maar hij weet nu al dat het zo goed als een historisch document genoemd kan worden.

“Denk niet dat het beter gaat worden”
Van der Leij: “Ik denk dat dat precies is wat het is. Dat we helaas over twintig tot dertig jaar zeggen van goh wat was het toen ontzettend mooi en wat hadden we toen veel weidevogels’. Waarvan we nu al zeggen dat het er te weinig zijn. Ik denk echt dat het niet beter gaat worden de komende jaren.”

Fotobijschrift: Ruurd Jelle van der Leij in zijn eigen natuurgebiedje in Oldeholtpade

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio