Anouska Koster goed op dreef in HealthyAgeing Tour · Foto('s): Martijn Adema
  Martijn Adema

Anouska Koster goed op dreef in HealthyAgeing Tour

maandag 15 april 2019

De afgelopen week was De WestereenseAnouska Koster met haar ploeg Team Virtu actief in de HealthyAgeing Tour. Deze rittenkoers voor dames werd verreden in het Noorden van Nederland. Voor Anouska extra speciaal omdat de koers dichtbij haar woonplaats verreden wordt en de omgeving dus bekend is. Met de Nederlandse vlag op de mouwtjes was de Westereense de afgelopen week veelvuldig in beeld en was ze dichtbij een ritzege.

Sterk begin

Het eiland Borkum was woensdagmiddag het startpunt van de HealthyAgeing Tour. Door de wind werd de openingsrit een waar spektakel. Anouska zat de hele tijd in de eerste waaier en probeerde enkele malen aan te vallen. Ze werd telkens weer ingerekend, maar sprokkelde onderweg wel punten voor het sprintklassement. Uiteindelijk eindigde de etappe in een sprint van de eerste groep. Deze sprint werd gewonnen door LottaLepisto voor Lisa Klein en Christine Majerus. Anouska kwam als 7e over de streep. Na afloop mocht ze op het podium verschijnen om de oranje sprinttrui en de rode trui voor meest strijdlustigste renster in ontvangt te nemen.

In haar verdiende oranje sprinttrui koerste Anouska door eigen regio tijdens de tweede etappe van de HealthyAgeing Tour.De rit werd donderdag gekleurd door een drietal. Anouska`sVirtu ploeggenote Mieke Krögerzorgde ervoor dat Team Virtu na afloop mocht vieren, de Duitse won de rit voor haar landgenote Kasper. Anouska kwam in het eerste deel van het peloton als 16e over de meet.

Anouska sprokkelde onderweg punten voor het sprintklassement, zodat ze na afloop opnieuw op het podium stond in Surhuisterveen om de oranje trui in ontvangst te nemen. “Het kon niet beter vandaag! Super mooi om op mijn trainingswegen te koersen. De ploeg reed weer geweldig. Super gaaf dat Mieke hier wint. Ze was er al vaak dichtbij en nu maakte ze het af. Echt geweldig”, aldus een blije Anouska na afloop van de tweede rit.

Slag gemist in rit 3

In de derde etappe in en rond Musselkanaal was er volop actie. Al snel in de etappe brak het peloton in verschillende stukken. Een groep van 24 rensters kwam voorop te liggen en sloeg direct een flink gat. Op Borkum zat Anouska goed mee van voren in het waaierspektakel, maar vandaag miste zij en bijna al haar Team Virtu ploegmaats de slag. “We waren in het begin alert en zaten goed van voren. We kwamen toen op een stuk waar de wind vrij spel had. Het peloton ging wat langzamer en er kwamen rensters om ons heen, zodat we onze positie verloren. Toen ging het op de kant en zaten we te ver”, aldus Anouska.

De achtervolging werd op gang gebracht door de blauw-oranje brigade, maar ondanks een flinke inspanning kwam de groep met Anouska niet dichterbij dan een halve minuut van de leiders. Het gevecht tussen de eerste en tweede groep duurde vrijwel de gehele rit. “We zagen de auto`s continu, maar we kwamen er maar niet bij. Een frustrerend dagje dus. Ik voelde me echt wel goed vandaag en heb in de waaier ook nog een paar keer gas gegeven.”

De rit werd uiteindelijk gewonnen door Kirsten Wild, die de snelste bleek van de eerste groep. Anouska`s ploeggenote Barbara Guarischi werd nog mooi tweede. Anouska kwam op anderhalve minuut van winnares Wild als 28e over de meet. Anouska mocht na afloop van de rit weer op het podium komen om een nieuwe oranje sprinttrui in ontvangst te nemen.

Dichtbij ritzege

De vierde dag van de HealthyAgeing Tour kende een dubbelprogramma voor de rensters. De dames kregen in de ochtend een tijdrit over 14,4 kilometer voorgeschoteld in en rond Winsum. Voor Anouska was het haar eerste wedstrijd op de nieuwe tijdritfiets. De weersomstandigheden waren lastig voor de rensters, met kou en harde wind. “Dat maakte het inderdaad lastig. Vooral op de stukken met harde zijwind had ik een beetje moeite om power te houden. Toch eindig ik mooi in de top-15 van de rituitslag”, aldus Anouska over haar optreden in de ochtend.

`s Middags wachtte een etappe over bijna 75 kilometer van Wolvega naar Heerenveen. Het peloton bleef enige tijd bij elkaar, tot de eerste tussensprint. Anouska vocht daar een mooi gevecht uit met Lisa Brennauer voor de oranje sprinttrui. De Duitse bleek net iets sneller en kwam zo op gelijke hoogte qua punten. Het tweetal had direct een mooi kloofje geslagen op het peloton en besloot door te zetten. De voorsprong liep op tot een ruime minuut. Bij de tweede tussensprint was het opnieuw Brennauer die Anouska aftroefde, waardoor de oranje trui naar Brennauer ging.

Het peloton schoot ondertussen ook in gang, maar had veel moeite om het gat met Brennauer en Anouska te verkleinen. Het Duits Nederlandse koppel werkte goed samen om de voorsprong zo lang mogelijk te behouden. “We hebben er hard voor geknokt en het lukte ons om het peloton voor te blijven. Ik wist dat het lastig werd om Brennauer in de sprint te verslaan, maar heb er alles aan gedaan. De communicatie vanuit de auto was super. Ik kreeg heel veel vertrouwen en dat rijdt natuurlijk fijn. Ik ben heel blij met deze tweede plek”, sprak een blije Anouska na afloop. Bij de podiumceremonie mocht Anouska opnieuw komen opdraven. Dit keer niet voor de oranje sprinttrui, maar voor de rode trui als meest strijdlustigste renster.

10e plek in eindklassement

Het peloton kreeg zondagmiddag een slotrit over 124 kilometer voor de wielen geschoven. Anouska reed mee in haar rode trui en mengde zich nog in de strijd voor de oranje sprinttrui. Bij de eerste tussensprint sprokkelde Anouska een puntje, maar pakte leidster Brennauer de volle buit waardoor de oranje sprinttrui uit zicht raakte.

De laatste etappe eindigde – ondanks diverse aanvalspogingen – in een sprint. Kirsten Wild was daarin de snelste voor Jolien d`Hoore en Lorena Wiebes. Anouska kwam als 30e over de streep. De eindzege ging naar Lisa Klein. Anouska sloot deze ronde af op een mooie 10e plek.

“Het was een lastige laatste dag. We moesten continu alert zijn, er werd veel aangevallen. Uiteindelijk werd het toch een massasprint, waarin onze Italiaanse 5e werd. Een mooi slotstuk van een hele goede week. We begonnen super op Borkum en hebben de hele week goed gekoerst. We winnen een rit en pakken 2x een tweede plek. We hebben er hard voor gewerkt! Ik heb echt genoten deze week en er een goed gevoel aan overgehouden. Nu even herstellen en uitkijken naar de Ardennenweek”, reageerde Anouska na de koers.

© Verslag: Martijn Adema

Anouska Koster goed op dreef in HealthyAgeing Tour · Foto('s): Martijn Adema
Anouska Koster goed op dreef in HealthyAgeing Tour · Foto('s): Martijn Adema
Anouska Koster goed op dreef in HealthyAgeing Tour · Foto('s): Martijn Adema
  Martijn Adema

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?