AUDIO: Anisa (9) uit Burgum zit al een maand in detentie; school maakt zich zorgen · Foto('s): Google Street View
  Google Street View

AUDIO: Anisa (9) uit Burgum zit al een maand in detentie; school maakt zich zorgen

maandag 10 oktober 2022

BURGUM/KOOTSTERTILLE – Een Iraans gezin uit Burgum zit al een maand in detentie in Zeist. Het gaat om de 9-jarige Anisa en haar ouders. Begin september werden ze uit hun bed in het AZC gelicht door de IND. Ze moeten terug naar Iran omdat de IND niet gelooft dat ze christen zijn. De school van het meisje, de gereformeerde basisschool Oranje Nassau in Kootstertille is er erg mee aangedaan.

In de Weekend Nieuwsshow van zaterdag 8 oktober sprak Gjaldau Sijtsma met schooldirecteur Henk van Dijken. “Anisa is bij voortduring in ons gedachten. We hebben een leeg plekje in de klas, dus je wordt er telkens weer mee geconfronteerd. Wij bidden dagelijks voor ze.”

Voor het detentiecentrum in Zeist geldt een maximumverblijf van twee weken. Waarom Anisa en haar ouders er al een maand zitten, is niet duidelijk. Mogelijk heeft het met de huidige onveilige situatie en protesten in Iran te maken.

Contact beperkt

Vanuit de kerk en school zijn er voor de familie meerdere wakes gehouden. De plaatselijke dominee, Marco Buitenhuis, is zeer betrokken met het lot van de familie. Hoe het met hen gaat, is Van Dijken niet duidelijk. Er is wel contact via Vluchtelingenwerk en via leden van de kerkgemeente. “Het contact is beperkt. Af en toe een telefoontje, maar dat moet dan op verzoek.”

Een kind een maand lang in detentie houden, is in strijd met het recht op en de plicht van onderwijs. “Feitelijk is het zo dat Anisa nu vier weken in detentie zit en geen vrijheid heeft. Die twee zaken verhouden zich niet met elkaar”, besluit Van Dijken.

Auteur: Jaap van der Laan | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?