AUDIO: Begroting 2021 van 150 miljoen euro vastgesteld voor gemeente Noardeast-Fryslân · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

AUDIO: Begroting 2021 van 150 miljoen euro vastgesteld voor gemeente Noardeast-Fryslân

vrijdag 06 november 2020

KOLLUM – Een meerderheid van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft donderdagavond ingestemd met de programmabegroting 2021 voor de gemeente. De begroting van zo’n 150 miljoen kon niet op unanieme steun vanuit de raad rekenen.

Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân, Groen NOF, Actief Links Lokaal en de PvdA stemden tegen de begroting, met de daarin opgenomen amendementen. FNP, CDA, VVD, Christenunie en S!N stemden voor. Daarmee werd de begroting met grote meerderheid aangenomen, 22 voor en zes tegen.

Pieter Braaksma, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, stemde samen met partijgenoot Barbara Wijbenga-Kleinschmidt tegen de begroting. Zij konden zich niet vinden in bepaalde opgestelde punten door het college. “Er zijn bijvoorbeeld bepaalde afspraken gemaakt met de Ondernemers Verening in Dokkum over het betaald parkeren (sinds verdwijning van parkeerplaatsen op de Markt red.). Daar stappen ze zo maar overheen, terwijl ik de hele raad daarvoor gewaarschuwd heb. Dat is zo jammer.”

Volgens Braaksma is men op deze manier niet meer betrouwbaar: “Met de aankomende verkiezingen willen we graag dat er een grote opkomst is, maar ik kan me voorstellen op deze manier van ‘buorkjen’ dat mensen straks zeggen we kunnen wel gaan, maar dat helpt niks.”

Braaksma vervolgt: “We hebben helemaal niks tegen de verhoging van bepaalde lasten, maar bespreek het met elkaar. Dat is met de toeristenbelasting ook zo, ga in gesprek met de sector waar het om gaat en laat hen deels meebepalen in het beleid. Het is heel gek, want dit college denkt dat ze de wijsheid in pacht hebben en zeggen vervolgens we doen het zo.”  Door het besluit gaat de toeristenbelasting, in ieder geval voor mensen boven de twaalf jaar in 2021 naar anderhalve euro per persoon per nacht. Een verhoging van vijftig procent.

Fractievoorzitter Pieter Braaksma van gemeentebelangen Noardeast-Fryslân over de begroting

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio