AUDIO: Biense Dijkstra niet verrast door stikstofuitspraak Raad van State
DOKKUM – Het is een nieuw hoofdstuk in het grote stikstofdossier: de Raad van State zet een streep door de zogenaamde bouwvrijstelling. De stikstof die bij de bouw van projecten wordt uitgestoten, werd door het kabinet toegestaan. Dat mag nu niet meer.
DOKKUM – Het is een nieuw hoofdstuk in het grote stikstofdossier: de Raad van State zet een streep door de zogenaamde bouwvrijstelling. De stikstof die bij de bouw van projecten wordt uitgestoten, werd door het kabinet toegestaan. Dat mag nu niet meer, zo schrijft Omrop Fryslân.
De uitspraak komt voor Biense Dijkstra, directeur van één van de grootste Friese bouwbedrijven, niet uit de lucht gevallen. “Dat niet, we zaten hier met angst en beven op te wachten. De vrijstelling was voor ons zeer prettig, dat de fase van het bouwen niet meegerekend hoefde te worden bij de stikstofuitstoot. Het gaf ruimte om te bouwen, dat staat nu weer onder druk.”
De vrijstelling betekende dat de uitstoot bij de bouw aan het einde van het project gecompenseerd moest worden. De Raad van State gaat daar niet mee akkoord en zegt dat er bij al het bouwen rekening moet worden gehouden met de stikstofuitstoot. De gevolgen van de uitspraak zijn voor Dijkstra niet duidelijk. “We moeten aantonen dat er bij de bouw maar een beperkte toename van stikstof is.” Dat moet met een soort toets en zorgt voor veel papierwerk en vertraging, zegt Dijkstra. “Daar zijn we aan gewend geraakt, het is ook wel te doen, als bedrijf past die daarop aan.”
Uitstoot beperken
Er zijn in de bouw verschillende mogelijkheden om de uitstoot van stikstof te beperken, zegt Dijkstra. “Bij de producten die we nu maken, hebben we er al rekening gehouden dat we zo weinig mogelijk stikstof uitstoten, en alles met zo weinig mogelijk bewegingen kan worden uitgevoerd. Daar kun je zelf voor zorgen. Maar dat lukt niet altijd, je kunt niet alle projecten elektrificeren.”
Dijkstra schat in dat het noorden van Nederland er beter vanaf komt dan andere delen van het land. Hier zijn volgens hem niet zoveel grote projecten. “Maar de Randstad, grote kernen, en plekken bij grote Natura 2000-gebieden worden harder geraakt. En dan met name de grond-, weg- en waterbouwsector. Die hebben alleen maar uitstotende middelen.”
Hij ziet wel een lichtpuntje: “Gelukkig is er geen algemene bouwstop. We moeten het wel weer aantonen, we moeten weer huiswerk doen en daar moeten we mensen voor aantrekken.”
Biense Dijkstra over de uitspraak van de Raad van State
AudiospelerStuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.