AUDIO: Binnenkort overleg over vaargeul naar Ameland · Foto('s): 

AUDIO: Binnenkort overleg over vaargeul naar Ameland

maandag 06 februari 2023

HOLWERT – Reizigers van en naar Ameland moeten de komende tijd rekening houden met uitvallende veerdiensten. Rederij Wagenborg moet op het tij varen, zo schrijft Omrop Fryslân. Dat heeft te maken met de veiligheid van de vaargeul. Om boten te laten varen moet er genoeg water staan en moet de vaargeul diep en breed genoeg zijn. “Er is een breedte van minimaal 55 meter nodig een een diepte van 3,5 meter min NAP”, zegt Ger van Langen, directeur van de veerdienst. Wagenborg is al overgestapt op eenrichtingsverkeer.

Luister naar directeur Ger van Langen van Wagenborg

 

Invloed van de wind

De uitval kan pas een paar dagen van tevoren worden bepaald, omdat de wind de stand van het water beïnvloedt. “Bij westenwind is er verhoging en bij oostenwind een verlaging.” Het probleem speelt al langer. Komende donderdag is er weer overleg met het ministerie. “Het probleem is dat de oostelijke Waddenzee sneller verzandt dan voorzien.” Het zand dat er wordt gebaggerd, mag niet ver worden verplaatst en zo schuift het zand uiteindelijk weer naar vaargeul toe. “Dat is zo opgenomen in de voorwaarden van de natuurbeschermingswetvergunning en misschien moeten we daar eens naar kijken.” Omdat het oostelijke deel sneller verzandt, moeten er meer activiteiten komen om de bereikbaarheid op het niveau te hebben dat is opgenomen in het vervoerplan.

Oplossing ligt bij politiek

Als de boot niet kan varen, is er geen andere mogelijkheid om van Holwert naar Ameland te gaan en andersom. “Omdat er te weinig water staat om te varen en onze schepen hebben al een minimale diepgang. Dat probleem is niet snel op te lossen.” Het is aan de politiek. “Het is een afweging tussen ecologie en economie en daar moet een duidelijk antwoord op komen.” Er wordt wel gebaggerd. “Er is steeds meer actie nodig om het resultaat te behalen wat je graag wilt. Er moet gekeken worden naar de methodiek, naar de inspanning die daarbij nodig is en of het geld nog in verhouding is tot de inspanning.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio