AUDIO: Dantumadiel dringt bij provincie aan op lekkende Sintrale As · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Dantumadiel dringt bij provincie aan op lekkende Sintrale As

vrijdag 18 maart 2022

DAMWALD – Gemeente Dantumadiel heeft formeel een brief naar de provincie gestuurd om erop aan te dringen de lekkende staalslakken in de Sintrale As aan te pakken. Dat schrijft Omrop Fryslân.

Vervuild water

Er komt vervuild water uit de funderingsconstructie van de terpen. De pH-waarde van het water is te hoog, wat niet goed voor de bodem en de natuur is. Nadat het probleem was geconstateerd, is op bepaalde plekken het water opgevangen in de berm of vaart, om het daarna af te voeren.

De fundering van de weg zorgt dus voor milieuschade en moet worden aangepakt. In de gemeenteraad zijn er vragen gesteld aan het college.

Op 3 maart heeft burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel overleg gehad met gedeputeerde Avine Fokkens en de FUMO, die een rapport heeft opgesteld over de situatie.

Formeel aanschrijven

Nu heeft de gemeente ook een brief gestuurd. Als het nodig is, zo zegt de gemeente, kan Dantumadiel zelfs met een last onder dwangsom komen. “We moeten formeel de verantwoordelijke aanschrijven, dat hebben wij dus ook bij de provincie gedaan”, legt Agricola uit. “Als we die brief niet sturen, blijven wij als gemeente in gebreke.”

De provincie was opdrachtgever voor de aanleg en had ook toezicht, zegt hij. “Wij hebben goede gesprekken met de provincie gevoerd, zij zijn nu druk bezig. Maar we moeten de provincie aanschrijven. Ze moeten voor mei met een plan van aanpak komen en voor 1 januari 2023 moet het opgelost zijn.”

Luister hier naar burgemeester Klaas Agricola

Daar is het verwijt gemaakt dat de provincie doelbewust de voorwaarden schendt die bij het gebruik van staalslakken horen, door andere verhoudingen toe te staan in de afwisseling tussen staalslakken en zand. Ook zegt Dantumadiel dat de provincie de zorgplicht niet goed uitvoert, om te voorkomen dat water in contact komt met de staalslakken.

Een last onder dwangsom is bedoeld om de provincie aan het werk te zetten. Als zij dat niet doen, is het aan de gemeente een geldbedrag verschuldigd. Daar is op dit moment nog geen sprake van, maar de gemeente moet het formeel wel aangeven.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio